Tuesday, December 3, 2013

monolog-ue

salam


Semalam dalam kelas kecelaruan tingkah laku. Pensyarah aku beritahu ini pada kelas:


                                                                monolog sang Cikgu



     " kenapa? kenapa? kenapa? kenapa tak boleh duduk diam dan belajar macam biasa. Degil gile. Malas pulak tu.  " 


monolog sang murid

" kenapa? kenapa? kenapa? kenapa cikgu ini tak faham aku. Bosan bosan bosan"




sentap. 


well, tengok lah 2014..

aku aim nak jadi cikgu yang inovatif, kreatif, berdaya saing, maju, cemerlang, dinamik, berwawasan, ceria, disukai, disayangi, penyayang, unik, rajin, aktif, kaya, cantik, jelita,berbudi bahasa, tegas, klasik, moden, berfikiran terbuka, kritis, karisma, peramah, perempuan melayu terakhir, tekun,mudah didekati, fokus, pintar, cepat berfikir, optimis, berpengetahuan tinggi .........................................................................






*tarian sotong*

amin.

Best Blogger Tips

Tuesday, November 12, 2013

Kerja senang

Salam

Dahulu, pernah aku ajukan soalan ini pada cikgu bm aku.

" cikgu, kerja apa yang sikit je kerja dia tapi duit banyak?"

Dengan selamba cikgu aku kata

" penyamun kot"

Tapi kalau ko jumpa mana mana orang, entahla kenapa jawapan dia mesti

" jadi cikgu lan senang. Kerja separuh hari, gaji jalan"

Aku sebenarnya benci bila ada streotype yang kata jadi cikgu ini senang

Aku sebenarnya benci bila ada streotype yang kata cikgu zaman sekarang ini tak macam cikgu zaman dulu

Aku paling benci juga bila ada yang kata jadi cikgulah mudah, balik awal, kerja separuh hari dan banyak cuti

Well,

Kenapa jeles ke?

Entahlah.
Mungkin korang lupa, cikgu juga paling ramai sakit jiwa.
Ye yang separuh hari kerja, cuti banyak dan gaji jalan tu.

Tiada mana mana kerja senang dekat dunia ini. Nak jadi penyamun pun susah sekarang ini. Polis kerja hebat sangat. Cctv merata rata.

Best Blogger Tips

Friday, October 25, 2013

cikgu lama

Salam.


Saya perlu mendokumentasikan peristiwa ini untuk rujukan pada masa hadapan.



Jumaat. 

Usai makan tengah hari di kantin SKTMR . Hari ini hari ke dua Kursus pemantapan pedagogi sains selama 3 hari selaras dengan Pelan pembangunan pendidikan Malaysia. 

 Ada 2 jam waktu rehat.
 Memandangkan jarak rumah dengan tempat kursus agar jauh, saya dan beberapa orang guru mengambil keputusan untuk tidak kemana-mana.  Tidak berbaloi merentasi kesibukan kota dalam masa 2 jam. Sudah fitrah sikap cikgu ini peramah. Jadi tidak sukarlah mencari teman berbual bagi membuang masa yang berbaki.

Topik perbualan pada mulanya membicarakan mengenai kantin sekolah masing masing, kemudian beralih pula kepada pentadbiran sekolah, dilanjutkan pula kepada pelaksanaan aktiviti koko disekolah dan entah bagaimana perbualan kami bercerita mengenai pelajar.

“ akak dulu first posting, ajar Amalina. Masa itu sangat stress kak Zai membuka cerita.

Amalina mana pula ini” tanya seorang guru lain. Guru SMKPG3. Saya lupa bertanya nama beliau.

Amalina che bakri yang skor banyak A dalam spm femes 1 Malaysia  tu ke?” minda saya terimbas kembali. Dengan pantas beberapa maklumat bersambung menjadi sebuah cerita.  Lupa pula saya Kak Zai mengajar di SMKUT

“ masa itu saya baru tingkatan 5 kot, lama dah akak mengajar. Serius? Muka akak nampak muda”  guru SMKPG mengeluarkan kata. Saya mengiakan tanda setuju.

lama dah akak mengajar. Mungkin akak suka buat lawak kot. Sebab tu la kot”

ok sambung cerita, ceritalah kak pasal Amalina tu

masa itu akak first posting. Budak itu memang pandai. Tapi sebab dia juga akak stress. Sampai kadang kadang akak tidur 3,4 pagi nak cari maklumat. Masa itu kan internet mana ada guna sangat. Tapi sebab dia akak gigih guna internet. Dia kalau tanya soalan kadang kadang akak pun pelik mana dia dapat soalan itu. Budak buku teks itu kalau tak mengajar pun dah cukup pandai. Memang la kena jadi cikgu rajin mengajar budak macam itu.

Kami dengan tekun mendengar dan mengeluarkan kata sekali sekala.  Kak Zai terus menyambung cerita

“ akak kalau buat perbentangan, kalau turn group dia, akak siap siap request “ saya tak mahu Amalina bentang. Orang lain ye jadi wakil”. Tapi dia memang bagus, perbentangan dia memang ilmiah la. Bila balik akak check,  cari internet ke ..eh betul pula apa budak tu cakap. tapi kalau dah selalu sangat boleh jadi bosan kalau dia sahaja kan. Dia memang menonjol.

Kak Zai bersemangat mengimbau kenangan lalu dan perbualan kami diselang selikan dengan ketawa.

kalau waktu periksa, kalu akak rasa macam was was je jawapan budak lain. Akak amik je kertas Amalina jadi rujukan. Dah jadi skrip jawapan dan kertas dia”

Beralih dari cerita Amalina entah macam mana kami beralih pula bercerita pasal anak.

“ akak terkejut bila anak akak  nombor 2 masa itu umur 4 tahun, dah boleh lancar membaca. Baca BI pula tu. Memang cepat tangkap. Tak ajar pun. Akak pun hairan. Kadang kala gurau dengan suami. ini mesti terkena gen Amalina la ini”

“ hebatnya “

Terniang niang ditelinga saya kata kata seseorang dulu bahawa cikgu kalau mengajar anak orang ajar la macama anak sendiri. InsyaAllah orang lain pun buat begitu juga pada anak kita nanti. Saya nampak besarnya kesan ikhlas dalam kehidupan disebalik penceritaan Kak Zai.

bukan akak hebat. Rezeki tu. Mungkin masa akak mengandungkan dia akak masa tu mengajar Amalina. Terpaksalah usaha lebih sikit baca buku cari maklumat lebih sikit. Nak mengajar budak buku teks itu kena usaha lebih sikit. Tapi tu lah, akak rasa apa yang kita buat semasa mengandung sebenarnya mempengaruhi juga tingkah laku anak kita. Macam anak akak yang ke 3 tu, masa akak mengandungkan dia akak sensitip stress sangat. Ye lah baru anak no 2 masuk 4 bulan, akak dah mengandung lagi. Malu pun ada. Padahal akak dah makan pil perancang dah. Tapi rezeki kan. Lama juga la macam akak sedih stress. Bulan berapa ye baru akak gi jumpa doctor. Itu pun swasta. Kalau kerajaan, nurse dia mesti marah membebel dah. tapi naluri ibu kan bila akak tengok jantung dia berdenjut, sifat dia dah sempurna. Terus akak rasa sayang dan menyesal. Tu la bila yang no 3 tu dah besar, memang ketara sangat la sifat sensitip, merajuk dia”


Perbualan kami beralih pula kepada cara menlahirkan anak. Kebetulan cikgu SMKPG3 mengandung anak ke 2. Sedikit sebanyak perlukan tips dari orang lama.

Alhamdullilah, akak semua lahir mudah je. Tak perlu berjam jam berhari hari tahan rasa sakit tu. Sakit je, air ketuban pecah, tak lama kemudian terus bersalin” Tambah kak Zai. Kesemua ketiga –tiga anak Kak Zai begitu mudah bersalin”. Di tanya rahsia. Kak Zai memberikan tips

cari redha suami. InsyaAllah dipermudahkan segala urusan. Mak akak pesan, jangan gagal layan suami biarpun masa itu kita penat. Kalau selama ini kita hari hari layan dia hiding air, jangan sebab kita penat sangat kita tak hidangkan air. Cuba layan sebaiknya. InsyaAllah mudah la segala urusan



Saya dan cikgu SMKPG mengangguk panjang. Bersetuju dan mungkin berfikir panjang. Orang lama banyak asam garam kehidupannya. Banyak betul input saya dapat hari ini. Syukur rumah saya dan tempat berkursus itu jauh membuatkan saya berkira kira untuk pulang ke rumah seketika. Lihatlah hikmatnya, saya mendapat ilmu luar biasa. 
Best Blogger Tips

Wednesday, October 16, 2013

duit


salam




Dunia, 

antara perkara wang tidak mampu miliki

Act now, save our mother nature
Best Blogger Tips

Tuesday, October 15, 2013

Eksperimen

Salam



Aku:   argg, malasnya.. banyak gile assignment tak siap lagi!
Kak Baby:  Apa? Tak siap eksperimen lagi?


T_T
Best Blogger Tips

Malas dan suci

Salam

Hari ini hari raya haji. Dan saya berada di dalam bilik menyembunyikan diri. Tidak bersendiri sebab suhada ada malas bangun dari tidur.Dan saya juga begitu malas untuk berkomunikasi. Amboi kau anak dara...haha..Biarlah...

Antara kebaikan besar rumah ibu bapa belakang rumah nenek sendiri adalah kunjungan saudara yang tidak putus dan selesa bergerak sendiri. Lapar? Pergi buka tudung periuk ambil sendiri. Haus? Pergi bancuh air sendiri.Mengantuk? Tidurlah mana mana ruang dengan kadar keselesaan sendiri. Bagus. Memudahkan urusan saya yang malas ini. Hahaha. Tiada siapa disini yang sanggup duduk di dapur sehari suntuk demi melayan tetamu. Kecuali mak teh. Dia obses pada kebersihan dan bencikan keserabutan.hahaha. comel tapi kesian sebab mak teh dah tua.

Dan  iya untuk mendapatkan keselesaan sebegitu tanpa sebarang anggapan serong memerlukan keakrapan yang sangat tinggi dan pertemuan yang berulang ulang kali sejak azali.Itulah famili.

Budak budak begitu asyik menguasai tv dengan cerita kartun, berlawan cakap mengenai  pengalaman sendiri. Ketawa dan bermain. Bermain jual jual. Sungguh kanak kanak adalah insan yang begitu mudah untuk dimanipulasi. Dan suci.dan comel.

Tunggulah mereka sedikit besar kau akan lihat refleksi acuan didikan nya bagaimana menolong mereka mengadaptasi dengan kehidupan dunia.

Moga faham. Selamat dunia akhirat.

Selamat hari raya haji.

Best Blogger Tips

Friday, October 4, 2013

Camne nak bawa kereta pergi singapore?

Salam

Belek belek galery, terlihat gambar lama. Oh mai berzaman.

Hari itu sekitar bulan 3 sengaja jalan jalan sekitar tempat hot spot singapore.kitaorang pergi juga ke Arab street di Jalan Sultan untuk makan dan solat.

Sengaja hujung hujung minggu nak bertukar angin .

Syukur trafik Singapura lancar sebab ramai rakyat dia datang Malaysia, kitaorang pula terbalik.

Ok ini nak beritahu sikit pada sesiapa yang ingin membawa kenderaan persendirian ke singapura.

Selain pasport and white card, korang tahu mengenai:

A) autopass

Like touch n go. Tapi tak boleh pindah milik. Satu kereta satu autopass sebab segala data kereta disimpan pada autopass tu. Pada yang tada, boleh beli dekat Red line imgerisin singapore tu ye. nak beli autopass ini kena daftar dulu.

Untuk top up boleh la singgah mana mana 7eleven. Autopass ini banyak kegunaannya, pergi shoping cari parking, bayar tol, bayar bil,suma pakai autopass. Tak mainlah pakai duit hulur dekat tingkap/ kaunter.

B) vehicle entry permit, VEP

10 hari pertama masuk adalah free tak termasuk cuti awam dan hujung minggu. Tapi kalau dah habis 10 hari sekali masuk kena bayar 20 dolar singapura. Kalau tukar dengan mata wang malaysia memang nak dekat rm50-60 kot.

Jalan penyelesaian terbaik, pergilah hari ahad. Free. Kalau terpaksa pergi hari berkerja , tukar la bawa kereta lain yang tak pernah masuk singapura dan belilah autopass baru.

C) ERP -electronic road pricing.

Ha inilah sistem tol dekat singapore. Macam smart tag kat malaysia. Yang dipasang ditengah tengah kota. So tak jam la jalan raya.hang syok syok bawa kereta ingat tak ada tol, bila balik omaigod berjela kena bayar.

Dont worry babes, nak selamat amiklah flat ERP. Bayaran 10 dolar kot. Entah tak tahu. Tanyalah pihak kat immgesin singapore tu.

Boleh dibayar guna autopass di kaunter imgerisin sana tu b4 masuk malaysia ku tercinta ini.  Tapi kalau pergi hari ahad, free of cas wei. Untung untung

Motip pi la hari ahad. Hati senang, jimat duit n jalan lancar, sila pastikan autopass anda banyak duit dan bawalah dolar singapore secukupnya. Kalau bawa duit lebih tak pe, kurang jangan.


Banyak ke tempat menarik kat Singapore ini?

Banyak. Banyak berjalan luas pemandangan. Kita kalau berjalan bukan nak tengok tempat cantik ,menarik je. Tengok juga mengenai budaya, perkembangan ilmu, cara hidup masyarakat sana. Ambik yang baik dan timbang timbangkan apa yang tak elok pada mata kita. Kalau ada duit lebih sikit, berjalan la. Mengembara lah, tengok dunia luar sikit.


Tapi kalau banyak berjalan ke shopping kompleks tu, tempat tempat membeli belah, tu meluaskan pemndangan untuk membeli dan menyempitkan dompet. Hehehe

Le random sekitar di jalan sultan, arab street.


Restoren ini terkenal dengan murtabak singapura nya yang super besar. Cost about 10 dolar? Makan je. Enjoy ur food. Tak payah nak fikir nak tukar tukar dalam ringit berapa.


Bamboo, palma and Hevea brasiliensis. Different but still live in harmony.

Like us.Malaysian.

Ini adalah arab street. Dari pandangan bahagian atas masjid.

Cuba teka apa ini? Antara benda alah yang femes kat sini, google ler ye. Hangpa sumakan bijak..

ini tingkap masjid.aje unik je tengok. boleh buat iklan adabi, ha, sape yang lahir tahun 80. Tahun la kot apa itu iklan adabi yang guna tingkap.
pergi bersama depa, puan Yaqin dan Encik Zopak yang baru mula mula kahwin. Sekarang Yaqin,pun dah memboyot je nak tunggu sebulan lagi dapat baby. nah gambar tatapan zaman kurus hangpa berdua, hahaha



masjid sultan :)

nice trip. Sape nak ikut kalau i pergi lagi???
Best Blogger Tips

Saturday, September 28, 2013

Come back

Salam

Im just checking my previous entries

Oh....man....

Dunia ini semakin memamah tubuh dan jiwaku. Perg!

Hello!

Sense of humor. Where are you missing?

Come back. I miss u.

Live is hard but please it could not be to serious and tense.

Or im just freezing while in a writer block mood.

Best Blogger Tips

Saturday, September 21, 2013

Hari usahawan

Salam

Hari ini ada hari keusahawanan dekat sekolah.
Tiap tiap tahun pun memang macam ini,
Acara wajib koko

Ada nyanyian, ada tarian, ada break dance.

ada jualan - tahun nie entah apa ntah semangat. Berniaga lah buat ais krim malaysia. Modal kecil, jualan pun kecik, untung pun kecik. Jual pukul 8 pagi.10 pagi sold out. Alhamdullilah.

ada cabutan bertuah - as usual, im not the lucky one.

ada permainan,

ada makanan

ada rumah hantu - its was a long que. And sorry im not big fan of hantu.

Ada karoake.

Dan

Ada manusia. Yelah kan, tak kan ada gajah, harimau, musang dan ba....dak.... kot

Untuk budak budak ini riang gembira.

Here the summary of the day, people :

Budak budak ini ajar masa mula mula posting dulu. Masa mereka tingkatan 1. Sekarang dah besor masing masing. cepat sangat masa berlalu.

 Oh terasa diriku muda remaja gituwwwww...



Ini adalah kebab ciptaan Zasni. Sedap dan macam senang dibuat.

Letakkan 2 keping roti. Kemudian ambik bekas bulat. Letakkan atas roti dan berikan tekanan. Roti akan bercantum dua. Ambil roti dan taburkan dengan serbuk roti. Dan goreng. Dah siap angkat belah 2. 
Kemudian letakkan daging cincang ke, sardin ke, telur ke. Nyum nyum nyum

Siapa yang rajin buat la. 



Kak pojie minum air kopi. Ustaz Zul cilok dari kedai kopi dia. Haha. 
kopi ini jenis tall baru rm1.50. 
grande : rm2.50
venti : Rm 3.50
add on whipping cream 50 sen.

tudia i kasi sekali senarai harga okey! Huhun semata mata penjenamaan.

ustaz kata starbucks mahal sebab depa pilih the best coffea in the world. Depa jaga kualiti kopi mereka. Dan setiap hari akan ada kopi baru yang dibuat. depa beli 3%  dari pengeluaran kopid dunia tapi itulah yang terbanyak.oooooo...

Kalau korang pernah baca buku " how starbucks saved my life" By michael Gill? Korang akan faham secara ringkas bagaimana starbucks ruin their business in term of partner. Derang panggil pekerja mereka partner. Not worker. 
Jadi ada sesuatu yang kita boleh belajar di situ. How they manage their business. How they educate their partner. how to survive.
Tak kisah la pada yang boikot atau tidak. Tapi yang nak mula mula berniaga atau syarikat besar dalam pemakanan, boleh kaji dan selidik untuk kegunaan sendiri. Jual kopi je tapi sampai tahap antarabangsa. mahal pula tu tapi masih ada yang beli.



Ps: caffein is not good for preggy mummy.
pss: saya tak minum kopi. Tak kisah sama ada murah atau mahal.
kak Hairina meniaga air. Laku sampai licin. Kak Hairina bertuah gile, dah la menang cabutan bertuah. Anugerah kedai mesra pelanggan pun dia dapat. 
bertuah bertuah bertuah


Budak budak anak anak ikin nie meniaga waffle. Tadi tak sempat nak beli. :( dan sekarang kempuanan. Nak waffle!
Anak anak didik Miza. Kemain ballet atas pentas. Good job Miza.Tahun ini kelab kebudayaan sangat aktif. Tak da la tiap tahun buat zapin je. 
my form 5 students. Dengan baju kelas mereka

teringat masa saya zaman matrik dulu pun ada baju kelas juga. sekarang baju tu dah jadi sarung kerusi malas dekat rumah maklin. Hahaha.

Nazry and the geng buat projek jual barang bundle. Garage sale. 

tagline kdai depa " harga boleh runding, hutang pun boleh" 
kitaorang jual aiskrim cendol, kacang dan asam boi, promosi kat whatapp guru guru je.
belum buka kedai, dah ada yang reserved. Nak cepat habis, panggil pelajar suruh beli. 
budak peralihan pun bukan main beli juga. Untung semalam promosi suruh depa beli.

habis je jual, terus tutup kedai jalan jalan lepak gerai orang lain. Terima kasih la pada yang beli sama ada rela atau terpaksa. :) 

i do enjoy my day. 
Best Blogger Tips

Tuesday, September 17, 2013

Spagetti campak campak

Salam

Hari ini balik rumah pukul 7 petang. Terkejar kejar dari balik kampung kemudian terus masuk mengajar membuatkan hari ini extra penat. Balik rumah terus lapar ya ampun.

Lapar tapi malas. Malas masak. Masak juga makan dekat luar. Itu memang tabiat normal. Jadi konon konon diet terus makan oren 2 biji dan pelam cecah asam. Ha, jangan haraplah kenyang kan. Mungkin doa orang lapar tapi malas ini didengari tuhan. Sesungguhnya tuhan berkerja dalam rahsia.

Lalu Along turun dapur tengok apa yang ada dalam peti sejuk. Maka terhasil lah spagetti campak campak. Nama je spaggeti campak campak tapi sedap okey! Memang mengugat nafsu dan jiwa lalu ku isytiharkan hari ini ialah "cheat day".

Resipi ini bagus untuk mereka yang tak nak  guna prego atau mana mana bahan ringkas yang ada dalam tin. Atau nak cuba resepi baru sebab prego tiba tiba habis dekat kedai ke. Resepi ini telah diadaptasikan sedikit lebih kepada rasa asean atau lidah melayu macam kitaorang ini.

Bahan bahan nya adalah

1) bawang besar  3 biji
2)tomato dalam 4,5,6 biji-cuba cari yang warna dia betul betul merah. Tu lGi best.
3) bawang putih 4 biji
4) daging kisar. Kita org guna jenama ramlee sebab kandungan carb dia rendah.
5) sos tomato. Kalau tak suka guna sos tomato boleh guna tomato puree.
6) bunga kobis
7)daun bawang
8) daun limau purut
9) paste sambal spicy rice cake dkumbokki (korean food) .ini tak ada pun tak pe. Kitaorang saja letak sebab nak pekatkan kuah jadi merah dan saja nak tambah rasa. Alang alang ada dalam peti sejuk. Campak kan je la nak tahu apa rasa. * rujuk gambar*
10) serbuk lada hitam. Serbuk oregano.Kalau tak ada tak yah letak pun tak pe.
11) kiub pati ayam maggi.

Cara memasak.

1) bawang besar dan bawang putih di blender halus. Air letak sikit je masa blender tu untuk mengekalkan rasa manis pada bawang. Bawang memang pakai banyak sebab nak beri rasa manis dalam masakan tanpa penggunaan gula.

2) bawang yang telah diblender tadi di masukkan dalam kuali bersama sama sedikit minyak dan mentega. Naik bau sikit letakkan daging kisar. Gaul gaul. Biar sebati rasa bawang dengan daging, mentega tu kitaorang saja bubuh sebab nak kasi testure kuah berkilat sikit. Adalah lebih baik minyak itu tidak dipanaskan terlebih dahulu bagi mengelakkan ia terdeoksida. Barulah unsur unsur didalamnya tidak terurai dan khasiatnya tidak hilang. Wah.....Sains lah sangat kan.

3) daging dah masak sikit letakkan tomato yang telah diblender halus. Gaul gaul. Letakkan daun limau purut sebab nak naikkan bau. Letak kiub pati ayam maggi.

4) dah ok sikit. Letak lah tomato sos, paste sambal dkumbokki tu tadi/ tomato puree. Tujuan nak menambahkan rasa masam dan memberikan warna merah yang cantik pada kuah. Kitaorang letak tomato sos tu hampir setengah botol sebab sause spaggeti kitaorang warna merah dia cair gilos. Terus kuah kitaorang dari zero to hero!

5) letak garam. Letak sayur bunga kobis tadi. Letak daun bawang. Letak serbuk lada hitam dan oregano. Gaul gaul.  Kalau nak rasa pedas hirislah cili padi dalam 1@2 biji ke masuk kan sekali.Tengok warna cantik. Daging dah masak. Rasa pun ok. Siap lah tu. Boleh dimakan dan letaklah suka hati korang apa nama masakan spaggeti ini. Spageetti campak campak sangat tak komersial kan.

Nak lebih sedap letak la keju cheddar ke. Parmessan ke. Kitaorang tak letak sebab muak.

Nampak macam leceh kan sebab kalau beli prego tuang je kacau kacau siap. Tapi sebenarnya tidak. Kitaorang masak dalam 20 minit siap. Jimat kos , lebih sedap dan lebih terkawal bahan perasanya.

Ps: Err sebenarnya Along saja yang masak . Diriku ini hanya tukang tengok, tukang makan dan tukang komen. Hahaha

Rasa: 4/5 bintang, tak leh kasi banyak kang tak da kemajuan nak buat lagi baik.
Bajet barang: lagi murah dari beli dalam tin. Pastu dapat banyak pula tu. Ekonomi tak stabil sekarang ini jadi kena berjimat.
Masa: sekejap je jika semua barang dah ada. Dan bergantung tahap kerajinan individu. Kalau malas, sampai esok lusa pun memang tak jadi spaggeti ini.

Best Blogger Tips

Tuesday, September 10, 2013

Kahwin paksa

Salam

Hari tu aku mimpi,
Alkisahnya,
Waktu siang hari di bawah pokok manggis,
Tak jauh hanya depan rumah nyai( nenek),
Tiba tiba secara magisnya,
Ular lalu di sebelah kaki ku,
Lalu je, bukan patuk,
Mungkin kulit ular tu kena pada kaki
Entah kenapa, dalam mimpi itu juga aku meraung raung macam nak mati.

Terjaga, terima kasih la pada bunyi alarm jam pada henfon,
Aku bangun, tekan 'dismiss'
Baring baring golek golek
Berfikir, cuba hadam apa kah yang berlaku,
Orang kata kalau kena patuk ular tanda ada orang nak masuk meminang
Terpinga pinga aku mencari antara perkaitan antara ular dan orang masuk meminang.
Entah, tiba tiba hati aku jadi sepi
Dan sedikit geli

Hari ini aku mimpi
Tiada lagi kelibat ular
Mimpi kali ini lagi " advance"
Ada orang masuk meminang,
Penuh dengan adat, sekali berombongan
Untuk lelaki yang entah langsung aku tak kenal,
Ajaibnya aku boleh tahu nama dia Raj,
Jangan tanya aku nama penuh dia,
Mungkin Raja Kapoor, Raja Gopal atau Raja Bunian.
Ah lantaklah eh tapi dia hensem. HAHAHA.
Hmmm,,,,,
Muka hensem tapi aku tak suka tak guna juga,
Perkahwinan bukan setakat nak takat tatap muka je, ye dok?
Dalam keriuhan itu,
Reaksi aku macam orang tiga suku,
Yang memang nak kena maki,
Sampai aku meraung raung cakap tak nak, tak nak,
Punyalah tak nak,
Setidak tidaknya tak nak,
TAK NAK

Aku kata
Cinta aku ekslusif,
Bukan untuk diberi pada entah siapa siapa
Sejauh mana aku menegakkan kerelevanan lamaran itu ditolak,
Entah bagaimana lamaran itu diterima,
Dan aku pandang Raj dengan pandangan " kau siap, jaga jaga, jangan sampai aku simbah asid dekat muka"

Bercampur baur
Aku rasa dikhianati,
Aku rasa di tolak ketepi,
Aku rasa dibenci,
Aku rasa sampai hati keluarga aku buat aku macam ini,
Semua perasaan itu bercampur aduk
Dengan perasaan geli

Mujur sebelum scene aku derhaka dengan mak bapak aku,
Mujur tuhan sayang lagi dekat aku, syukur
Aku terjaga,
Mimpi penangan lepas subuh,
Menyeramkan.

Aku baring, golek kanan kiri dan berfikir,
Andai perempuan yang berusia pertenggahan 20 an seperti aku ini
Boleh terobek hati dengan mimpi dengan perkahwinan paksa
Boleh terperosok jiwa dalam perkhianatan, kekecewaan dan kesedihan

Apatah lagi kanak kanak perempuan di pendalaman Afghanistan sana,
Apatah lagi kanak kanak yang lahir dalam keluarga kuno di Bangladesh sana,
Apatah lagi kanak kanal perempuan yang lahir di tanah India sana,
Apatah lagi kanak kanak perempuan yang lahir dimana jua pelusuk dunia,
Yang persamaannya hanya satu:

Mereka dipaksa kahwin muda dengan entah siapa siapa.
Sama ada pasangan mereka sebaya
Atau lebih tua.

Dan perasaan aku tiba tiba bertukar . GELI.

ps: Hentikan perkahwinan kanak kanak secara paksa. ( dan juga dikalangan orang dewasa yang tanpa rela). Bila semuanya dalam kepaksaan, tiada cinta yang mekar dalam hati. Hanya kebencian dan kegelian. Dan realiti kadang kala bukan macam cerita novel atau drama melayu. Yang kena paksa kahwin tanpa rela, benci benci lepas tu suka. Lebih elok kita semai awal perkahwinan dengan perasaan suka dan rela.

Best Blogger Tips

Sunday, September 1, 2013

nilai cinta yang tersembunyi

Salam


Sebelum tayangan Filem Tanda Putera bermula, kami penonton diminta untuk berdiri bagi menghormati dan menyanyi lagu ‘ Negaraku’. Entah bila perkara ini berkuat kuasa tapi melihat dari sudut positif,  diharap dapat menaikkan semangat patriotik dalam diri kita lebih lebih lagi pada mereka yang kali terakhir mendendangkan lagu kebangsaan ini adalah sewaktu di bangku sekolah. Mudah mudahan.


Cerita yang menarik ,garapan yang menarik, pengajaran yang banyak  dan lakonan para pelakon yang menarik. Tapi entah la, filem ini masih tidak dapat membuatkan nilai patriotik dalam diri saya begitu membuak buak seperti mana saya menonton filem bukit Kepong lakonan Datuk Jins Shamsudin dan Filem Leftenan Adnan.  Terasa betapa saya perlu menghargai jasa jasa wira-wira negara bila saya menonton filem filem ini. Terasa saya perlu berkorban mencurahkan bakti dan berjuang demi negara.

Lagu negaraku tidak asing pada saya. Bahkan,saya mendendangkan lagu ‘NegaraKu’ hampir setiap minggu . Almaklumlah cikgu. Biarpun setiap saban minggu menyanyi, nilai patriotik saya masih tidak terbuak buak. Ironiknya, seperti mana hambarnya nyanyian saya yang tidak  begitu bersemangat begitulah juga hambarnya nyanyian para pelajar saya yang seakan terpaksa membuka mulut menyanyikan lagu kebangsaan. Mungkin terlalu terbiasa sehingga nyanyian lagu Negaraku tidak terserap ke dalam jiwa. Mungkin nyanyian " Negaraku' adalah sebagai rutin sebagai pelengkap perhimpunan mingguan. Didendangkan tanpa menghayati bait bait lagu. Padahal nilai patriotik perlu diluahkan.


Mungkin nilai itu ada, cuma bila terlalu selesa, kita seakan lupa bahawa sikap cintakan negara itu harus diluahkan dalam apa jua cara sama ada perbuatan atau kata –kata. Macam orang bercinta.

Mungkin nilai itu ada, cuma disebabkan kita sendiri tidak merasa betapa jerih payahnya mengekalkan kedaulatan dan keamanan , kita jadi terlupa. Sedangkan kita sendiri maklum, nilai cinta itulah yang mendorong semangat kita mempertahankan segala apa yang kita kecapi sekarang.


Orang kata ‘ dekat bau taik, jauh baru minyak wangi’. Benar, setiap kali saya ke luar negara , barulah nilai cinta negara itu terkesan dalam jiwa. Biarpun indah cantik negara orang, negara sendiri tetapi tetap paling menarik dalam hati. Nilai itu hadir sewaktu saya jauh dari tanah air. Dengan bangganya saya memperkenalkan diri " I"m Malaysian" atau " I'm From Malaysia'.Hakikatnya walau dimana pun saya berada, saya adalah seorang rakyat Malaysia.


Seperti mana bait bait lagu ini

" Demi negara yang tercinta, 
dicurahkan bakti penuh setia''

" rela berkorban apa sahaja
amanat bangsa tetap dijaga
kami berikar untuk setia
untuk agama bangsa dan negara"



Cinta ini harus diluahkan.

Best Blogger Tips

Wednesday, August 28, 2013

Ketam bercili

Salam

Hari tu pergi pasar raya. Kononnnya nak beli sikit je la barang. Punyalah bersemangat menyenaraikan barang dapur. Tapi sudah namanya perempuan, sikap rambang mata itu adalah fitrah. Semua benda macam nampak penting dan semua benda nampak teringin nak makan. Beginilah kita perempuan, kalau kita membeli barang memang bukan untuk esok je. Kalau boleh sebulan terus. Tak pe, hal hal macam ini kita boleh salahkan hormon.

Lebih lebih lagi manusia yang jarang sekali masuk pasar macam saya ini. Jadi memang hormon tak stabil sikit bila masuk pasar raya. Sebab tu TERbeli banyak barang. Nampak penekanan TER tu. Maksudnya perbuatan tersebut tidak disengajakan.

Pergi bahagian barang basah. Nampak ketam terus teringin. Padahal tak ada dalam list. Ketam bukannya makanan kegemaran pun sebab nak makan dia susah. Dah la susah isi sikit je.Tak pe la, bab makan makan ini jangan berkira. Ini salah hormon lah ini.

Baiklah, ini nak kongsi resepi mudah masak ketam bercili. Tak lah hebat sangat rasanya makan sampai pengsan tidur malam termimpi mimpi terjerit jerit. Tapi boleh la tahan sedapnya bagi tekak saya ini sampai jilat jilat jari. Yelah, makan ketam kan susah. Habis semua tangan nak guna untuk makan korek isi.

Baiklah puan puan. Resepi ini khas untuk orang ya g tak terer  masak je. Yang dah tahu masak boleh duduk diam tengok tengok je ye.

Bahan bahan diperlukan.

Ketam,
Bawang putih,
Bawang merah,
Halia
Cili kering yang telah diblender
Sos cili,
Sos tomato,
Cili padi,
Tomato
Garam
Gula melaka.
Lada hitam

Ps: sukatan semua pakai agak agak je la. Kalau suka bawang banyak lebihkan, kalau suka pedas, lebihkan cili.

Cara masak

Ketam dibersihkan. Letak tepung jagung sikit, garam sikit, kunyit sikit. Gaul gaul. Kemudian Goreng deep fry maksudnya minyak tenggelam. Tepung jagung ini fungsi dia nak kasi ranggup. Kalau korang goreng ayam ke, ikan ke, try la bubuh tepung jagung dengan kunyit dan garam, memang sedap.

Kalau tak da tepung jagung, guna tepung berempah goreng ayam tu je pun boleh.

Kalau segala tepung tak da, lumur je ketam dengan kunyit dan garam dan goreng.

Kalau tak nak goreng sebab berminyak diet katanya, boleh bakar dalam oven.

Kalau tak nak takut ketam kering, kukus pun boleh. Tapi kalau kukus, tak payah letak apa apa. Letak je la daun kunyit nak kasi aroma naik.

Kalau nak kukus grill panggang, kukus grill panggang macam Chef MichaeL PUN BOLEH!

Tak kisah la nak masak macam mana, yang penting ketam tu masak dulu.Bila ketam dah siap, ketepikan.


Kemudian, ini baru buat kuah sos pulak.

Mula mula.Bawang putih, bawang merah dan halia tumbuk.
Panaskan minyak.
Masukkan semua benda yang ditumbuk tu tadi.
Naik bau.
Letak cili blender tadi.
Campak garam sikit.
Gaul gaul.

Letak gula melaka. Tak da gula melaka, gula pasir yang selalu guna buat air tu pun boleh. Tapi guna gula melaka lagi best, warna cantik dan manis dia lain sikit dari gula pasir. Lagi uhmmm!

Kalau pekat sangat, letak air sikit, lepas  lada hitam,sos cili dan sos tomato.
Gaul gaul lagi.

Dah nampak macam best je di mata anda, dan aroma dia macam best di hidung anda, baru ,masukkan tomato dan cili padi yang di cincang halus.

Dah masak. Barulah masukkan ketam . Gaul gaul biar meresap sos dalam ketam tu. Gaul sekejap je.

Siap!



Ps: hidangan persembahan makanan agak fail tapi rasa boleh tahan. Cuba la.

Best Blogger Tips

Makan gaji tapi kaya

Salam

Tajuk buku: makan gaji tetapi kaya

Penulis:Shamsuddin Abdul Kadir

Ingin menjadi pekerja jutawan tanpa perlu berhenti kerja?

Nak la! Gila tak nak.

Buku ini bagus. Bagus lah untuk saya yang kaki boros berbelanja. Ok nak kongsi tips yang ada dalam buku ini bagaimana kita boleh menikmati hidup dengan kewangan yang stabil iaitu ada simpanan yang banyak dan masih boleh menikmati hidup dengan baik.

1) simpan 10% gaji anda ke akaun simpanan. Pastikan akaun tersebut tiada kad atam. Paling mudah bagi mengalakkan kita menyimpan adalah potong terus 10% tu dari slip gaji siap-siap. Misalnya gaji anda rm3000. Bulan bulan simpan rm300. Setahun sudah Rm3600. Kalau sepuluh tahun dah berapa berapa kan? Tak kan selamanya gaji rm3000 ke? The main thing is keep 10% from your salary.

2)simpan lagi 20% gaji anda kedalam akaun kecemasan. Misalnya duit ini boleh digunakan msa sakit ke, waktu waktu terdesak ke. Jika bulan ini anda tiada terlibat dengan kes kes kecemasan. Jangan guna pulak. Simpan lagi.

3) 70% gaji anda itu guna kan untuk menikmati hidup ini. Bayar insuran, bayar bil, beli barang, bagi dekat mak bapak dan apa sahaja yang anda ingin lakukan.

4) melaburkan simpanan anda. Misalnya saham koperasi felda, ASB, Tabung Haji.

5) simpanan anda sekurang kurang adalah sama banyak dengan 6 bulan gaji anda. Misalnya klau gaji Rm3000. Simpanan anda paling asas pun mesti ada dalam lebih kurang Rm18000. Reason? Coz we cant predict what happen to us in the future. Entah esok lusa kena buang kerja ke? Kemalangan hingga tak boleh kerja ke? Syarikat bangkrap ke.

6) jangan berhutang keterlaluan. Semata mata kerana gaya, habis semua benda nak hutang. Ok, paling paling pun hanya ada 2 benda untuk berhutang iaitu rumah dan kereta. Buat apa nampak mewah tapi kaya hutang.

7)  melabur dalam sesuatu dalam bentuk harta. Harta ini anda melabur dan kalau dan kalau anda jual balik. Anda dapat untung. Contoh rumah dan pelajaran (ilmu).

8) elakkan mengumpul liabiliti.liabiliti ini bebanan. Anda bayar tiap tiap bulan mahal tapi kemudian bila jual merugikan anda. Contoh adalah kereta.

9) elakkan berhutang secara panjang dan penuh. Misalnya anda nak beli rumah. Harga rumah itu Rm250 000. Duit tak ada kan, pinjam bank Rm250 000 bayar balik dalam tempoh 20 tahun. Cuba check, sebenarnya anda membayar lebih banyak. Rm250 000 untuk rumah dan Rm250 000 pada pihak bank. Semakin panjang tempoh bayar balik, makin tinggi interest kena bayar.

10) life live your life. But keep its simple. Spend within your means. Gaji naik tak bermakna kena belanja macam orang gila.

11) do part time job. Tapi pastikan kerja tu berbaloi untuk dilakukan.

Dah. Banyak lagi sebenarnya tapi cukup la 11 dulu ye. Yang ini kira macam asas je dulu.

Best Blogger Tips

Monday, August 26, 2013

Ayah dan ibu

Salam

Semalam saya membaca blog seorang rakan. Sayu hati apatah lagi beliau bercerita mengenai betapa kosongnya hati dan suasana raya tahun ini lantaran kembalinya abah beliau bertemu pencipta maha esa.

Abah,ayah, papa dan apa juga gelaran kita. Itulah lelaki pertama yang mula mula menapak dalam hati kita. Hakikat yang hakiki.

Jesteru setelah dibesar penuh dengan kasih sayang, ditemani dengan doa yang berpanjang agar anak anaknya sentiasa diberkati tuhan, diusahakan seboleh mungkin kemahuan kita, dan sentiasa ada setiap ketika susah dan senang. Tiba tiba segala nikmat itu ditarik secara kita pun tidak bersedia.

Seorang rakan pernah menulis 'hargailah ibu bapa kita sebelum mereka tiada'.

Seorang rakan lain juga pernah menulis "kau akan tahu apa perasaan nya menjadi ibu bapa setelah kau melahirkan anak. Tiba tiba kau akan lebih menyayangi kedua ibu bapa kau lebih dari biasa"

Hati tiba tiba jadi rindu. Moga tuhan sentiasa memberkati mereka.

Semoga saya lebih berjaga mengenai kehadiran mereka. Lebih lama berada dalam dakapan mereka. Lebih lama berada dibawah kaki mereka memeluk untuk mengejar syurga. Lebih banyak berbakti. Lebih banyak membuat mereka bangga.

Ini ada hikmah paling besar bila lambat berumah tangga. Tak perlu kongsi terbelah dua dan tiba tiba keluarga kau berkembang dua.

Best Blogger Tips

Friday, August 23, 2013

Kepuasan hati

Salam

Jam di tangan menunjukkan pukul 8.10 sewaktu para pelajar 4MPV masuk ke makmal.

" hari ini belajar ke cikgu?"

" belajar la", balas saya

" ala, jom la pergi library" seorang pelajar yang lain pula menambah.

Lantas, ada pula yang menyahut tanda setuju cadangan rakannya dan menidakkan keputusan saya,

"Malas la, sekejap je kan waktu cikgu hari ini"

" ala, hari ini belajar la ye. Sekejap je.cikgu ajar sikit je yang mudah-mudah".  Ujur saya dalam keadaan lembut tanda memujuk.

Pengalaman mengajar mereka selama 8 bulan ini saya dapati mereka ini  lebih mudah mengikut kata dan mendengar arahan serta memberi kerjasama yang baik jika saya berkomunikasi dalam keadaan santai dan berhemah. Bukan secara marah marah dan meninggikan suara.

Takkan sama cara mengajar budak budak besar kelas hujung dengan budak budak kecik kelas yang hujung. Sepertimana tidak akan sama mengajar budak budak besar kelas pandai dengan budak budak kecik kelas hadapan.

Hmmm

Jika difikirkan balik tiada siapa pun yang suka dengan cikgu yang memanjang marah marah dan serius sepanjang masa. Macam kita semasa sekolah dulu, suka ke dekat cikgu disiplin kita?

"Tu amik buku atas meja, duduk tempat masing masing"  arah saya kepada pelajar yang masuk agar mengambil buku mereka diatas meja guru. Memang selama ini segala buku latihan, buku amali mereka saya simpan. Nak harapkan mereka simpan,alamatnya sepanjang tahun lah buku akan hilang tanpa jejak.

Kelas dimulakan dan saya mengajar dihadapan satu persatu. Mengajar mereka mencari garisan imej dan mengesan ciri ciri imej kanta cembung.

Ada yang bercakap cakap , ada juga yang mengikut pengajaran saya. Ada yang mula bermain main menganggu rakan, ada yang duduk diam di atas meja kerusi masing masing tidak pula melakukan sebarang pekerjaan.... berangan mungkin. 20 orang pelajar lelaki berusia 16 tahun saya ini mempunyai kerenah dan pemikiran yang sudah tentu tidak sama.

"Syafiq, kau duduk tempat kau, buat kerja ini.jangan sampai kang aku sumpah......."jerit saya kadang kala sambil mengajar.

Malas sungguh pelajar ini. Kerja berjalan jalan dalam kelas ganggu rakan. Buat kerja tak nak. Dulu saya pernah berseloroh agar bila besar biarlah takdir menentukan Syafiq berkerja sebagai attendan mayat. Usai saya berseleroh disahut dengan bacaan ameen oleh rakan rakannya tanda mendoakan agar selorohan saya itu termakbul tuhan. Attendan mayat kerja yang halal dan hanya mereka yang berjiwa berani mampu melakukannya bukan? Memikirkan mengenai kematiaan sahaja kadang kala boleh menginsafkan. Semoga dengan melihat kematian setiap hari, jiwanya berfikir untuk sebuah kehidupan yang bukan sekadar pemainanan.

Syafiq diam sebentar tapi masih tidak membuat kerja. Dia bukanlah pelajar saya yang paling nakal tapi kerenahnya yang suka bermain kadang kala menggangu saya untuk mengajar pada rakan rakannya yang mahu hendak belajar dihadapan. Biarpun sedikit nakal, dia masih seorang yang menghormati orang lain dan sangat menyenangkan bila berbual. Tanda masih ada harapan.

Kelas berjalan seperti biasa. Riak riak muka pelajar menandakan mereka faham. Saya memberikan peluang untuk memberi cuba menyelesaikan latihan dalam buku latihan mereka. Latihan yang mudah sahaja agar mereka dapat buat. Bila mereka dapat buat mereka jadi gembira dan minat belajar pun bertambah.

Usai memberi arahan latihan mana yang perlu dilakukan. Saya berjalan jalan sambil memegang pembaris kayu. Kalau ada pelajar yang tidak menyalin nota dan membuat latihan, senang saya rotan saja disitu juga. Para pelajar ini memang sedia maklum mengenai hal pembaris kayu itu.  Lantas ada beberapa pelajar seperti Syafiq dan Muiz cepat cepat melarikan diri. Takut dipukul lah tu. Terjadilah aksi kejar mengejar sebentar antara saya dan mereka. Ternyata saya lebih pantas.
Mereka akur lalu cuba membuat latihan. Saya duduk bersama mereka melihat hasil kerja dan mengajar kembali pada mereka.

Yang dah siap, mula berjalan jalan. Ada yang bermain pembaris kayu dan memukul rakan yang lain kemudian kejar mengejar, ada yang menconteng conteng papan putih, ada yang dududk bersembang. Kelas semakin meriah. Mujur masa semakin hampir tamat. Yang sudah siap saya arahkan mereka pulang ke kelas.

Sedikit demi sedikit pelajar siap dan menghantar buku diatas meja lalu keluar. Makmal semakin sunyi. Sehingga lah Muiz siap latihan yang diberi, baru saya ke meja saya semula. Saya mengemas meja, menyusun semula buku -buku bertaburan di meja, menulis rekod kehadiran makmal dan kemudian bersedia untuk memadam papan putih.

" terima kasih cikgu kerana mengajar kami" tulisan marker merah di papan putih. Saya tersenyum dan serta merta rasa puas menjelma dalam hati. Kepuasan hati.

Lalu tulisan tersebut saya padam dengan pemadam papan putih. Hilang tanpa kesan.

Best Blogger Tips

Saturday, August 17, 2013

The truman show

Salam

(Draft lalu)

Malam raya ke 7.

Sebelum terlewat, saya minta maaf atas sebarang kesalahan yang saya lakukan. Mohon didoakan agar dimurahkan rezeki dan diberi keberkatan dalam kehidupan, selamat hari raya.

Le kazen kazen ku sekalian sedang seronok menggunakan internet secara pukal entah buat apa. Melayari laman laman sosial apa entah. Suhada sedang seronok melayan cerita korea bersiri di talian. Zaman sekarang malam malam raya, televisyen bukanlah peneman setia.

Jadi saya menonton The Truman Show bersama Bihah, cerita kegemaran sejak kali pertama disiarkan. Sampai sekarang tengok pun tak jemu. Untung tak payah berebut tengok tv.

The Truman Show cerita lawak yang sakrasis. Menunjukkan sisi lain lakonan Jin Carey.

Sebabkan mood baik. Meh nak kasi sinopsis.Truman Brubank adalah lelaki biasa dengan perkerjaan biasa tinggal dengan kehidupan yang biasa. Apa yang luar biasa, kehidupan Truman dikelilingi oleh pelakon pelakon yang menjadikan kehidupan biasanya adalah luar biasa.  Ha, membantu tak sinopsis gua?

Macam cerita keeping up with kardiasian. Macam siri realiti tv. Bezanya Truman ini dari kecil lagi kehidupan dia dah dirakamkan. Segala mengenai  dirinya, kekasihnya, isterinya,kawan baiknya, pekerjaannya , kawasan perumahannya adalah penipuan.

Tak tahu lah nak cerita macam mana, pergi lah tengok sekrang. Google lah mana mana,

Sejujurnya kita mahukan kehidupan penuh kebenaran tapi kadang kala realiti juga adalah kadang kala dibayangi penipuan. Kita terlalu mudah menerima realiti yang ditawarkan.

Begitulah dunia, kalau tengok kiri kanan, dekat berita, dekat surat khabar, macam macam benda yang berlaku. Dunia sedang bergolakkan. Rohani manusia pun makin ketandusan.

Dekat Malaysia kejadian tembak menembak semakin meningkat. Dekat Mesir, pembunuh dan pergolakakan antara sesama islam semata mata kuasa.

Dunia ini semakin tua, semakin penat. Akhir zaman mungkin.

Berfikir lah manusia!

Akhir kata: lets keep praying for our brothers and sisters at Egypt. World peace.=)

Best Blogger Tips

Wednesday, July 31, 2013

Saya dulu kena rotan, saya relek je.

Salam

Dulu la. Masa aku kecik kecik. Sekolah rendah belakang rumah je.
Nak dijadikan cerita, aku ini memang tak pandai matematik.
Bukan tak usaha, malam malam siap tuisyen rumah cikgu matematik aku lagi.
Tetap bodoh juga matematik aku. Nak kata kan A. B pun payah. Dapat C tu adalah lumrah.
Asal lepas exam, sebelum bincang soalan. Cikgu dah siap siap kasi hukuman
"Salah satu soalan, rotan sekali".tu dia ayat cikgu matematik aku.

Untuk budak yang asyik dapat C macam aku ini, berpuluh kali kena rotan dekat tangan. Siap gilir gilir tangan lagi. Sekejap kiri, sekejap kanan. Rotan tu pula bukan pelahan lahan. Rotan panjang warna kuning punya penangan. Punyalah pasrah masa tu  siap para pelajar beratur lagi nak tunggu giliran kena rotan.

Tu baru cikgu matematik aku, cikgu bahasa inggeris aku lagi dahsyat.

Satu salah-10 ketuk ketampi
Soalan no 2 salah-20 ketuk ketampi.
Soalan ke 3 salah-30 ketuk ketampi.

Kalau budak kampung yang macam aku ini, yang sebutan BI pun asyik tergeliat. Dalam sejarah aku masa sekolah rendah, aku tak pernah dapat A dan B pun masa peksa kecuali time UPSR. Boleh tak bayangkan betapa terseksanya badan umur budak 11 tahun nak hadap 1000 kali ketuk ketampi. Serius masa tu, aku haraplah aku ini anak orang omputeh tinggal dekat oversea sana tu. Supaya terer bahasa inggeris. Tapi tak pernah pun aku salahkan cikgu bahasa inggeris aku. Aku pasrah je terima hukuman, dah bodoh BI, nak buat macam mana. Belajar je la.

Tapi seteruk teruk aku kena dekat sekolah pun. Aku hadap  telan sendiri diam diam.Aku tak pernah bagitau mak bapa aku dekat rumah. Dan aku yakin lagi percaya bukan aku je, kawan kawan aku pun sama. Malah jika siapa pun kalian yang membaca entry picisan aku ini, pasti pernah melalui zaman zaman rotan, hukuman jalan itik, hukuman ketuk ketampi, buat kerja sekolah luar koridor, berdiri atas kerusi,kena cubit, dan apa jua bentuk hukuman. Tapi kita rilek je kan.

Kau pernah dengar tak mak ayah kau cakap macam ini dekat cikgu kau.

"Kalau cikgu nak pukul anak saya pun, saya tak kisah. Asalkan jangan patah riuk. Saya serahkan amanah agar cikgu didik anak saya dekat sekolah"

Ayat macam tulah lebih kurang. Tu zaman dulu,zaman 80,90 an. Dimana kepercayaan ibu bapa adalah tinggi, diwaktu kerjaya cikgu ini dipandang tinggi.

Dan aku akui, mendidik anak haruslah ikut pada zamannya. Itu kata Saidina Ali. Mungkin cara hukuman secara kasar fizikal ini tak relevan lagi zaman sekarang. Tak boleh rotan, tak boleh jentik, tak boleh berdiri atas kerusi, tak boleh ketuk ketampi, tak boleh itu, tak boleh ini. Dan aku juga akui, kadang kala merotan , guna cara kekasaran memang tak menyelesaikan masalah dan bukanlah satu cara mendidik yang paling berkesan.

Budak zaman sekarang ini dari pandangan aku sendiri adalah budak yang  manja dan kuat memberontak. Marah sikit lari rumah, cubit sikit mengadu, bagi kerja rumah banyak sikit malas nak buat, tak suka cikgu ponteng kelas. Cuba soalan susah sikit, malas nak fikir. Suka hiburan, suka artis keterlaluan, suka main fb, suka main internet tengah tengah malam, suka kpop, dan banyak lagi kesukaan yang kita sendiri tahu.

Mengikut pandangan aku sendiri juga , banyak sebenarnya pelajar yang bermasalah ini puncanya dari rumah. Masalah kurang kasih sayang, masalah kewangan, masalah didikan agama kurang dan aku yakin setiap keluarga pun ada cerita misterinya yang tersendiri. Budak budak macam ini lah yang datang sekolah bukan sahaja menyusahkan guru, malah menyusahkan kawan kawan lain nak belajar.

Kau nak jaga anak sorang pun zaman ini punya payah. Bayangkan cikgu nak jaga anak orang lain dalam 35-40 dalam satu kelas. Yang masing masing ada cerita misteri dan personaliti masing masing.  Dan banyak guru bersikap tegas dan garang. Tu lah cara yang paling asas dan senang nak kawal kelas.

Banyak cara mengajar yang ada. Ada yang lemah lembut, yang guna psiko, yang maca kawan kawan. Tapi cikgu yang baik akan tengok pelajar dia macam mana sebelum putuskan cara pengajaran yang berkesan. Banyak teknik semua tu kami tahu dan belajar bertahun tahun di zaman U lagi. Tapi tak semua cara sesuai untuk setiap pelajar dan kelas. Ada kelas cikgu baik lemah lembut, dia pijak kepala cikgu dengan bising la tak siap kerja rumah la. Ada kelas cikgu tak payah jerit jerit pegang rotan dia dah duduk senyap senyap kerja siap kelas bersih tak kacau orang.

Dah kalau pelajar kau sendiri duduk dalam kelas kacau orang lain nak belajar,
Kerja rumah tak siap, ponteng kelas,
Kau nak biar?
Tengok biar je?
Nak ditimang timang tepuk amai amai belalang kupu kupu?

Kemudian bila pelajar tu tak cemerlang,
Kau marah sekolah, kau marah guru
Apa cikgu ini tak pandai didik, mengajar ke?

Dah anak kau perangai macam syaitan,
Kalau sepuluh guru datang masuk kelas semua menyumpah,
Mana nak berkat hidup,

Kau kena tahu
Bila cikgu marah
Cikgu bertindak
Tanda cikgu tu sayang
Tanda cikgu ambil berat
Adalah sebab tu,
Tanda cikgu nak mendidik agar pelajar dia nak jadi manusia yang berguna.
Tak akan mudah seorang guru untuk putus asa pada seorang pelajar dia yang bermasalah

Tapi ramai guru akan mudah putus asa jika pihak ibu bapa tak cuba nak faham
Salah sikit, mengadu, ibu bapa menyerang. Saman sini sana.
Tak boleh ke kita duduk bincang bincang.
Kita ini manusia yang ada juga salah silapnya.
Ibu bapa manusia
Guru pun manusia

Jangan tiba satu saat, cikgu yang mengajar anak kau putus asa,
Masa tu lantak lah budak kau nak jadi apa,
Dan masa itu kau kena tahu, anak kau adalah manusia yang kesian.

Mendidik dan mengajar beza tugas skopnya,
Ibu bapa, guru dan siapa sahaja
Ayuh kita berganding bahu
Berkerjasama
Nak melahirkan insan insan yang cemerlang dunia akhirat bukan mudah.
Kearah perkembangan potensi modal insan secara holistik merangkumi jasmani, emosi, rohani, intelektual. Tu dia falsafah pendidikan sangat.

Ps: kau pernah tengok cerita anakku Sazali tak?

Pss:sorry kalau sentap dan bahasa yang kasar. Peace

Best Blogger Tips

Saturday, July 27, 2013

33 Pesan nabi

Salam

Hujan masih lebat diluar. Udara sejuk diselaputi dengan bau bau jalan dan rumah batu. Masih segar cuma tidak begitu dapat menandingi kesegaran bau rumput di timpa hujan.

Sudah memasuki ramadhan ke 17. Sudah di pertenggahan perjalanan ramadhan kita. Kalau dahulu, para sahabat akan menangis dan memperlibatkan ganda kan ibadah jika ramadhan semakin  hampir nak habis. Semoga kita tidak begitu tertarik mengutamakan raya berbanding mengutamakan 10 malam terakhir.

Baiklah,

Ada 2 buah buku yang saya ingin kongsi. Hasil garapan kartunis negara seberang. Vbi_djenggotten. Tudia nama penulis sangat susah nak menyebut berbaur belanda. Tapi buku beliau sangat menyentuh fikiran dan hati.

a) 33 pesan nabi- jaga hati, buka fikiran
b) 33 pesan nabi-jaga mata, jaga telinga, jaga mulut

Buku ini ditulis dan dilukis dalam bentuk komik. Dari segi penceritaannya yang sangat santai tapi sentap. Kemudian ditulis hadis nabi diakhir penceritaan,

Jadi, pada siapa nak baca buku yang santai tapi sentap ini, sila dapatkan dikedai kedai berhampiran. Tak rugi beli dan cerita dia sangat menarik.

Best Blogger Tips

Thursday, July 25, 2013

Iftar di kapten

Salam

Sekarang dekat kapten grill & steamboat, Johor Bahru. Berbuka puasa dengan rakan rakan sekerja. Memang tradisi setiap tahun , kumpul ramai ramai untuk iftar bersama sama. Tahun ini nak cari kelainan kononnya, nak makan benda rebus rebus bakar bakar.

Hajat nak sembang ramai ramai tapi biasalah ada pula drama di petang hari. Pekerja restoran boleh pula termiss  letak order kitaorang. Musibahnya terpaksalah beratur tepi restoren nak tunggu meja kosong. Almaklumlah restoren best memang cepat full house. Malas nak jalan cari restoren lain dah.

Orang lain sedap makan makan, kitaorang tengah duduk dekat meja yang tak cukup kerusi ini. Tempat grill dan steamboat pun tak pasang lagi. Kenyang minum air je.So no wonder la, i update blog tengah tengah orang sibuk berbuka ini. Membunuh masa masa terluang menunggu ada pelanggan cepat cepat balik. Ini macam luahan perasaan la ne.

Tak pe la sabar. Bulan bulan puasa ini, ujian tuhan kasi kita senyum je. Takkan sebab ini, kita nak balik balik meja maki hamun kan. Tak sesuaiiiiiiii. Tak da kelas u marah marah.

Habis makan nanti, kita minta diskaun banyak banyak. Ganti rugi tahan kemarahan, lapar lagi, sabar lagi, miss solat terawih berjemaah lagi. Yang untung kita orang solat awal waktu. Bertambah sejuk perut ibu mengandung kan.

Tak pe la,bukan selalu ada memori macam gini. Bukan selalu duduk kaki lima restoren. Ko ada? Alang alang orang duduk dekat somalian tu lagi dahsyat kan buka sahur tak ada makanan. Bersyukurlah

Malaysia kan aman.

Ps:Review restoren nanti, kasi aku kenyang dan sejuk hati dulu.


Best Blogger Tips

Tuesday, July 23, 2013

Syukur

Salam.

Semalam keputusan peperiksaan keluar. Alhamdullilah.
Markah penuh.
Terasa berbaloi terkejar kejar antara tempat kerja dan kuliah.
Walaupun aku sendiri tahu betapa banyak usaha dicurah

Masih rahmat tuhan dan keredhaan ibu bapa pencetus segala

Dan menjadi manusia seperti aku
Yang terkejar kejar antara tempat kerja dan kuliah
Pergelutan antara kerajinan dan kemalasan

Aku kira aku masih lagi dalam keadaan keberuntungan
Pekerjaan aku mulia
Walau kadang kala terpalit hina

Hati aku tenang di hujung bulan
Senang memikirkan kelangsungan hidup tanpa terbeban
Walaupun kadang kala kontang di pertengahan bulan membayar segala bil hutang

Aku sendiri didukungi semangat di setiap penjuru hidup
Aku ada rakan -rakan baik
Masih bersama dari zaman hingusan

Aku ada rakan -rakan sekerja yang menyenangkan
Mengenali mereka atas nama takdir yang kebetulan
Gila
Banyak kerenah
Tapi masih menyenangkan

Aku ada rakan rakan semasa
Pemberi sokongan , kritikan
Masih aku dirahmati tuhan,
Sepanjang perjalanan dikirimkan
Insan insan yang baik baik menjadi peneman

Paling utama,
Aku ada keluarga
Aku ada ayah
Lelaki semakin dimamah ketuaan
Tapi masih lembut penuh kasih sayang
Aku ada emak
Wanita yang semakin bertambah kedut
Tapi masih cantik tersenyum penuh kasih sayang
Aku ada adik beradik
Saudara yang bersama hingga aku tua dan beranak pinak
Tak akan terputus hubungan jiwa

Terutama, paling agung
Biar kadang kala aku lupa
Kerana alpa
Terbuta kerana
kehidupan dunia terlalu indah
Walhal hanya sementara

Aku ada Tuhan
Setiap masa dan ketika

Mengapa saja aku tidak harus bersyukur?

Best Blogger Tips

Saturday, July 20, 2013

Nilai duit

Salam

Ada sebuah buku kecil yang saya dapat secara percuma. Percuma kerana membeli sepaket rumpai laut kering jenama Tao Kae Noi milik seorang usahawan muda kelahiran Thailand.

Ittipat Peeradechapan atau Tob adalah nama usahawan tersebut. Tob bermasalah sewaktu belajar. Keputusan peperiksaan beliau sangat teruk dan menyambung di universiti swasta.kemudian, meninggalkan pengajian di Universiti diawal usia. University droupout. kerana ingin menumpukan perhatian kepada perniaagan kecil yang diusahakan.

Lantas apabila dibentangkan kisah sebegini, saya sebagai seorang guru menjadi sedikit skeptikal walaupun hakikatnya kejayaan seseorang di alam realiti bukanlah berkisarkan berapa banyak A yang diperolehi di zaman sekolah, bukan berapa tingginya cgpa yang didapati sewaktu zaman kuliah. Walaubagaimanapun masih lagi pendidikan menjadi satu batu loncatan untuk kehidupan yang lebih baik dan peluang yang lebih mudah.

Iktibarnya siapa pun kita waima budak paling banyak gagal masa peperiksaan sekali pun kita boleh berjaya dan jadi manusia berguna.

Konsep mudah nak berjaya adalah usaha, tawakal dan doa. Pesan nabi sesungguhnya perniagaan tu adalah 90 sumber hasil pendapatan. Nak kaya, meniagalah.

Cerita Tob ini pernah diadaptasikan menjadi filem. " The billionaire". Cari dekat youtube, mesti jumpa. Berbalik kepada buku Tob ini, saya tertarik dengan kata kata beliau. Betapa nilai wang itu berubah mengikut usaha.

"  the value of easy money was completely different from the hard money. Both are still money. Both can pay bills. However the value in our own mind was different".

Betul. Bila kita sendiri tahu kesukaran mencari wang kita lebih berkira kira dalam setiap perbelanjaan. Adakah barang yang kita nak beli ini berbaloi untuk wang yang akan kita belanjakan? Adakah kalau kita tak beli barang ini akan mempengaruhi kehidupan kita? Kita mula meletakkan jurang antara keperluan dan kehendak.

Hmmmmm

Hmmmmmmmmmmmm

Hmmmmmmmmmmmmmmmm

Walaubagaimanapun hidup ini hanya sementara. Jangan kedekut sangat dengan diri sendiri. Jangan kedekut sangat dengan orang lain. Dah penat penat kerja, bebelanjaanlah kehendak sendiri kadang kala. Apa apa pun ukur pada kemampuan diri sendiri. Spend within your mean.
Harus bijak berbelanja, harus tahu menyimpan sedikit tahu bersedekah sedikit, harus tahu bersyukur , harus tahu beringat.

Jangan jadi orang kaya yang kedekut dan jangan jadi orang miskin yang boros.

Dan ye, keperluan barang itu sendiri. Kalau kau pakai, nak beli 10 pasang kasut pun tak pe dik non. Asal duit hang sendiri dan guna. Bila hang beli dan hang guna. Itu tidak dikira sebagai pembaziran. Tapi pelaburan. Ye pelaburan untuk hati yang riang gembira.

Sekian
Rahika Halim
Pesanan dari seorang kaki membeli belah.

HAHAHA.

Best Blogger Tips

Monday, July 15, 2013

Tak suka

Salam

Anda pernah tak
Berada di suatu tempat
Di suatu situasi

Yang mana perbuatan itu salah
Yang mana sikap itu kurang tepat
Yang mana anda rasa kurang selesa

Tapi anda terpaksa hadap
Terpaksa tahan
Terpaksa berhikmah
Terpaksa beradab

Tak suka
Tapi terpaksa

Saya pernah
Dan saya rasakannya sekarang
Tanda iman paling rendah
Mampu benci dalam hati

Best Blogger Tips

Saturday, July 6, 2013

Review Hari sukan dan luahan hati

Salam

Ini adalah review sukan tahunan di sekolah aku.

Pertama, kita kondem dulu pasukan yang kalah iaitu rumah sukan aku sendiri-omega.

Secara solid dan totalnya, rumah sukan aku kalah lagi. Tempat terakhir secara kekal berturut-turut. Mengikut imbasan , tidak pernah aku diketemukan dengan sebuah rumah sukan yang begitu banyak kali bilangan kalahnya, kawan.




Kedua, kita puji pula pasukan yang menang.-gamma.

Secara solid dan totalnya, tak pernah aku lihat rumah yang begitu diberkati tuhan dengan  begitu banyak kesatria satria yang berpotensi besar. Mungkin doa doa mereka sekian lama telah didengari tuhan atau rumah rumah lain terlalu pincang atletnya.



Ketiga, kita support pula rumah yang memberi tentangan sengit-lambda.

Secara solid dan totalnya, tidak pernah aku lihat rumah yang begitu cantik sistem pengurusannya, tak perlu berkerja keras dan makan hati terlalu dalam. Tidak perlu disuruh suruh secara keterlaluan dan tidak terlalu ramai yang kemalasan. Slogan paling tepat bagi rumah ini " pengurusan cemerlang, kearah kemenangan atlet berkesan" amacam sesuai tak dengan slogan kerajaan?



Keempat, kita kupas pula kegagalan juara bertahan -Delta

Secara solid dan totalnya, sang juara rebah. Cuba bangkit diakhir akhir pertandingan tapi sayang
Buah bidara, tenaga mu belum cukup kuat memintas juara baru yang lebih muda dan bertenaga dengan semangat yang membara. Tak pe lah,sekali sekala berilah peluang pihak lain merasa podium pertama. Jika terlalu lama ditambuk, bimbang tercetus satu konspirasi angkara pihak pihak lawan lalu melahirkan demontrasi jalanan pula. Macam di mesir? Kau mahu?

Ala, politik rumah sukan dan politik negara apa nak jauh beza.






Kelima, kita kupas pula pasal budaya.

Hari tu, aku bersembang dengan cikgu sekolah lain, almaklumlah sekarang ini 1 Malaysia sibuk dengan hari sukan.

Pung pang pung pang.

" wah, beria nya sekolah engkau. Sekolah aku cikai cikai sahaja, khemah pun tak ada,"

" aah, sekolah aku memang beria tapi yang buat kerja semua cikgu."

Memang budaya sekolah aku, kerja suma cikgu je nak pulun . Anak murid kita belai belai goyang kaki. Patutlah pemalas, belajar malas, sekolah malas. Yang rajinnya -bercinta dan main fb malam malam.



Ps: Akhir kata dari pesanan penaja, khas untuk bakal bakal graduan diluar sana yang nak jadi cikgu: kalau ko jadi cikgu sebab mak suruh, bf,gf suruh, gaji banyak, konon cuti banyak, kerja sekerat hari je. Tolonglah jangan jadi cikgu. Tolong lah aku merayu.

Apa kau tak tahu, cikgu ini ramai yang jadi pesakit mental lagi lagi sekarang ini generasi Y yang  jentik sikit terus jumpa di mahkamah dan mak bapa serang macam kita ini tak tahu nak didik pelajar. Dan segala fail dan dasar dasar yang bukan sahaja mengelirukan dan ko terfikir fikir, apakah faedahnya kau buat semua ini  tapi kau kena hadap juga sebab ko dah sain akujanji " saya yang menurut perintah".

Mak bapa zaman sekarang ini pula konon yang belagak tu la. Bukan main lagi, semua salah. Ewah, bukan kah pendidikan bermula di rumah? Dah kalau cikgu mengajar tak betul, konon tak pandai didik anak murid. Ko dekat rumah buat apa? Buat anak?tetetttt bacaan 18 tahun.
Sorry, aku anti sikit dengan ibu bapa yang belagak. Ibu bapa yang tak belagak aku sayang.muah.

Ok bye, dah banyak dosa aku buat malam ini. Pergh, lama dah tak mengila tulis ganas macam ini. Feeling feeling remaja gituz.

Ps: dulu,awal tahun aku pernah la berikrar untuk menjadi guru yang bersopan santun, bersusila tinggi dan lemah lembut macam kak mira. Tapi angan angan tu musnah sejak mengajar peralihan dan mpv. Tahun depan, boleh tak kasi aku mengajar kelas pandai pandai dan tak  hardcore? Kasilah aku chance nak berubah jadi perempuan melayu terakhir sikit.




Best Blogger Tips

Saturday, June 22, 2013

Jerebu

Salam

Jerebu sekarang melanda Johor. Udara semakin tidak menyegarkan dan meyesakkan.

Barangkali disana ada jawapan,
Mengapa ditanahkan terjadi bencana
Mungkin tuhan mulai bosan
Melihat tingkah kita
Yang selalu salah dan bangsa
Dengan dosa dosa
Atau alam mulai enggan
Bersahabat dengan kita

Ebiet g ade.

Best Blogger Tips

Monday, June 17, 2013

Kebosanan

Salam

Duhai hati yang sering kebosanan
Mengadu di setiap kesempatan

Apa yang kau mahukan
Wahai hatiku yang kian
Membicarakan kekosongan

Apa yang kau rancangkan
Wahai organ pencetus fikiran
Yang sering rajin
Melagukan istilah kebobrokan

Cemerlang Neon di kota metropolitan
Memancar sinar cahaya hiburan
Yang menzikirkan lagu lagu kemanusian
Membuai jiwa jiwa kerohanian
Terapung hingga tak kelihatan

Garis pemisah untuk keseimbangan
Sayang terlalu halus membahagi garisan
Terumbang ambing mencari kestabilan
Semoga pejuang memperoleh kemenangan


Best Blogger Tips

Sunday, June 9, 2013

Statistik

Salam

Masa menjawab telah tamat
3 jam sudah berlalu dirasakan sekejap sahaja
Sekian 4 soalan statistik berjaya dijawab

Ewah ,ewah, ewah

Kertas jawapan di tengok sekali imbas
Mata tertumpu pada soalan nombor 3
Ditatap kertas, ditimbang timbang secara logik
4 markah, banyak tu

Ewah,ewah,ewah

Berfikir, rasa tak puas hati
Ambil pen hitam
Garis panjang pada jawapan
Tulis jawapan baru
Puas hati. Senyum

Ewah,ewah,ewah

Kertas dihantar pada pensyarah
Balik.

Berfikir semula jawapan tadi.

" bodoh!, dah betul dah jawapan tadi. Yang pergi betulkan apahal" marah pada diri sendiri.

Bye bye 4 markah.

Alahai, alahai, alahai,

Life must go on. Bak kata omputeh.

Manalah tahu ada hikmah. Sekali sedebuk 96 markah betul.
Kuasa tuhan, siapa yang tahu yak dak...

Best Blogger Tips

Friday, May 31, 2013

rumah

salam,






cari baju paling selesa,
baca buku apa jua genre,
pendam dalam diam,
luahkan pada harapan,
jom cari tempat paling indah,
untuk sesat diam diam,
berkhayal,
bermimpi,
biar biar realiti  
duduk di tepi
diam diam

Best Blogger Tips

Saturday, May 4, 2013

Terima kasih

Salam


Sebelum saya melangkah keluar dari kelas, sempat saya arahkan ketua kelas 1E mengutip buku latihan pelajar mengenai tugasan yang diberikan tadi.


"Cikgu nak 29 buah buku diatas meja cikgu sebelum balik. Seorang tak hantar, semua kena" tu dia pesanan berbaur ugutan dari saya. Ajar budak kelas hujung hujung ini kena la pandai manipulate sikit. Barulah senang lagi aman hidupku ini. Hasilnya tara...29 buah buku diatas meja.


Ala,tugasan kali ini pun tak sesukar mana. Hanya perlu tulisankan ucapan untuk ibu dan ayah. 

Bagi yang ketandusan idea dan tak tahu buat  mana mana, saya  ajar  tulis  macam ini:


Kepada ibuku/ayahku:


.................(nama ibu atau ayah)............


Terima kasih kerana..........
Terima kasih  kerana........
Terima kasih kerana..........
                      


 Yang benar
                        Anakmu


Macam macam ucapan dikarang. Namun saya tertarik dengan ucapan seorang pelajar lelaki kepada ibunya.


Kepada ibuku,


Terima kasih kerana mendidik saya ke jalan yang benar,
Terima kasih kerana menasihati saya untuk menjadi baik,
Terima kasih kerana menjaga saya dengan baik sekali,
Terima kasih kerana berkerja keras untuk saya,
Terima kasih kerana memberi makan yang secukupnya,
Terima kasih kerana memberi duit saku untuk ke sekolah,
Terima kasih kerana mengemaskan bilik saya semasa saya terlupa,
Terima kasih kerana memimpin tangan saya semasa saya kecil,
Terima kasih kerana mengajar didikan agama dengan betul,
Terima kasih kerana menolong saya sewaktu kecil ketika saya jatuh,
Terima kasih kerana mencucikan pakaian saya yang kotor.
Terima kasih  kerana membelikan kasut sekolah baru,
Terima kasih kerana membelikan beg sekolah baru,
Terima kasih kerana membelikaa barang barang sekolah,
Terima kasih kerana membelikan saya pensil box baru.
Saya sayang ibu.
                           

 Yang benar,
                            Nama pelajar lelaki tersebut dirahsiakan.










Ps: mengikut pengiraan matematik saya, buat masa ini, setakat ini terdapat 9 orang guru mengandung. Musim subur di taman daya. Hahaha. Rezeki dari tuhan. Kena juga ucap terima kasih.


Pss: selamat mengundi. Semoga tuhan menolong dan memberkati kita memilih pemimpin yang terbaik. Tak sabar nak tunggu ini semua tamat. Tak larat dah nak hadap caci maki kutuk mengutuk antara penyokong. Bukankan undi kita adalah rahsia.
Best Blogger Tips

Friday, April 26, 2013

Tolol

Aku suka jadi perempuan. Tapi aku sedih perempuan semakin murah. Yang cantik (semata-mata) mendapat lesen untuk berbuat apa sahaja dan berkata apa sahaja. Bodoh -bodoh begitu kerana mereka cantik. Pandangan streotaip telah memberi lesen besar pada golongan ini. Ramai yang berebut mahu menjadi cantik. Tidak ramai pula yang mahu menjadi cerdik. Hasilnya? Terwujudlah selambak si-comel-jelita-otak-sifar, bersepah -sepah seperti botol kosong dipasar. Tak ada apa yang hendak dihairankan (melainkan kau duduk dibawah tempurung).

Perempuan yang punya akal dan hati boleh dikira dengan jari. Dan bila mereka ini kurang cantik pada pandangan streotaip tadi, mereka terus jadi........ ghaib.

Kecantikan dalaman hanya terlihat oleh mata hati. Kecantikan luaran terlihat oleh mata kepala dan mata celah kelangkang. Itu majoriti.

Kasihan manusia. Pandai bikin sejuta jenis berlian,tapi brlum mampu membezakan kaca dan intan. Teknologi bukan main tinggi, tapi fikiran paras buku lali?

Kau  memang malas baca buku kan?
Kau lihat muka depannya saja.
Kau ingat kalau aku ceraikan isi buku dengan kulit luarnya,
Dan aku jual, yang mana lebih mahal?
Kau nak beli kulit?

Tolol

Karya:
-wani Ardy, langit vanilla-

*menusuk ke kalbu.sendap membacanya.--)

Check in: rumah wawa. Pontian. 11.25 pm waktu tempatan.

Best Blogger Tips

Saturday, April 13, 2013

Hidup pilihan kita ini.

Salam

Saya kenal seorang kawan. Kami di kelas yang sama. Beliau juga seorang guru. Seorang isteri. Seorang ibu. Seorang pelajar. Selalu datang kelas tepat masanya.

Berbanding saya yang selalu lambat tiba. Dari sekolah balik rumah terus ke U. Sungguh saya mengerti betapa nikmatnya masa yang lenggang.

Tak pe  lah, ramai berkata. Bila sibuk, hidup bukan kah lebih bermakna. Masa terisi dengan kerja kerja yang bermakna. Hidup ini mengenai pilihan. Dan kesibukkan ini adalah pilihan saya.

Saya kenal seorang guru. Beliau guru senior di sekolah saya. Tidak begitu rapat tapi kami hubungan kami baik. Dan dia punyai jalan ceritanya yang tersendiri. Tapi bukankah setiap dari kita ada cerita masing masing?

Terkejar kejar antara tugas pelajar dan guru cukup memenatkan. Saya ingatkan saya sudah cukup sibuk. Tapi guru senior sekolah saya itu lagi sibuk. Dan dia saya lihat selalu ceria, tidak culas, komited.

Tapi begitulah kehidupan. Di saat kita dalam susah, kita selalu ingat kita yang paling teruk. Tiada manusia lain yang dapat tandingi. Andai ruang deria kita lebih sensitif, mungkin dunia ini lebih indah dan kurangnya kutukan. Hakikatnya, ramai orang ,mahukan kehidupan yang mudah tetapi agak  susah mahu berusaha. Contoh saya sendiri, mahu dapat A dalam ujian,tapi tak mengulang kaji pelajaran.

Oh ya,

Tadi, buat kali pertama nya pasukan omega ( rumah kuning) menang tempat pertama perarakan sempena maulidur rasul. Peringkat sekolah sahaja. Untuk sebuah rumah sukan yang sering kali kalah dan mendapat tempat terakhir. Nikmat kemenangan itu lebih dirasai dan disyukuri.

Usai majlis dan pemenang diumumkan. Saya di datangi ramai pelajar yang terlibat.

" cikgu, rumah kita menang"

Ye, mereka sangat gembira. Lama tidak kedengaran perkataan menang itu dari mulut mulut ahli omega. Terima kasih kerana tetap setia ahli omega. Tetap tidak malu, tetap tidak berubah rumah, tetap setia. Kemenangan kecil moga moga tersuntik semangat dan harapan. Kerana sesungguhnya kegagalan yang berterus membawa kepada kematian semangat jiwa. Sepertimana kemiskinan yang keterlaluan membawa kepada kekufuran.

Terima kasih untuk para guru yang terlibat sama ada secara paksa atau rela. Terima kasih kepada pelajar yang terlibat sama ada rela, dipujuk mahupun terpaksa.

Mudah mudahan, andai kata ada rezeki dan mungkin sedikit usaha. Kita terus menang dan menang dan menang. Ameen.  Ya, andai kata kita berusaha bersama.






Best Blogger Tips