Thursday, December 23, 2010

I'm now official graduate.

Salam
30 nov 2010. masa 2.45 ptg.

Jazihan smsed me either I’m nervous or not. Jawapan saya biasa-biasa sahaja. Tiada perasaan. Tapi saya tahu saya gembira hari itu.Seperti air kosong. Jernih, tiada rasa tapi bila minum rasa bagus untuk kesihatan. Perasaan seperti air kosong ini berubah selepas 5 minit kemudian apabila barisan saya disuruh bangun untuk naik keatas pentas. Sudah jadi air sirap bandung campur cincau sejuk. Risau, rentak jantung turun naik macam baru lepas nyanyi lagu rock, teruja,oh fokus fokus.

Sejak cuti ini, sejak aktiviti bermutasi menjadi alien. Saya telah menambah beberapa kilo lemak pada isi badan. Inilah kesan sampingan yang tak boleh dielakkan bila bertukar menjadi alien. Lain kali kalau cuti, elok bermutasi jadi sailormoon. Comel, kaki panjang, blonde...mana tak comel kalau dah serap kuasa bulan, dengan kuasa bulan, akan menewaskan mu...okey merepek kerepek ubi! *slap slap slap*. 

Bila sudah ada penambahan lemak-lemak dalam badan, mengambil gambar dari sisi tepi adalah pantang larang terbesar. BIG NO. Dari tepi kalau senyum lebar boleh nampak dagu berlapis. OMG OMG OMG OMG OMG. ( berapa banyak hang nak OMG ha!,* adek manis*). I keep reminded myself :

Jalan,angguk,hulur tangan,angguk, cakap terima kasih. senyum sikit sahaja jangan nampak gigi 
,jalan.

tapi yang saya lakukan bila nama dipanggil untuk naik atas pentas ialah:

jalan. angguk. hulur tangan. Tnc kata: nurul yea, tahniah. Saya senyum lebar giler, cakap terima kasih, jalan

Tengok macam simple jew kan tapi effect die, macam ini ha!!


ini gambar yang akan ditunjuk untuk anak cucu 20 tahun dari sekarang.
Sedangkan hakikatnya kalau boleh ada mahu sorok jauh-jauh.
Idaknya ler koi nak memframe gombor nie endaknyeerrr.
Nama pun gambar konvo kan, bukannya photoshoot yang amik 7,8 ratus sekaligus.
( lawa atau buruk, is still love myself)



err lea, what are u doing? oo Tap dance?..


 We should sue our Uni. Then ask them to take our picture again ( with extra snap).But don't worry UiTM still in our heart. menarik tak cadangan ini? kehkehkeh...eh vavavavavavava *diva laugh*

Bila lepas giliran sendiri, sesi konvo serta merta tak jadi best dan menarik sudah. Tak rasa teruja sangat lebih -lebih lagi kena tunggu lebih kurang 700 orang graduan lagi nak naik atas pentas.Perasaan bosan sampai kita ada begitu banyak masa untuk




camwhoring sampai rasa nak muntah. Asyik-asyik posing yang sama sahaja.Kat sini, memang tak dapat nak praktiskan posing ala-ala ANTM biarpun anda satu episod pun tak pernah miss.

lagi bual pasal keadaan sendiri, bf-bf sesiapa sahaja,perancangan masa depan,gosipppppppppp,kenangan zaman dahulu-dahulu.Kemudian sambung balik bual pasal keadaan diri sendiri, bf-bf sesiapa sahaja,.....................

sambil sekali sekala pandanglah skrin kat depan, tepuk tangan pada mana-mana graduan yang cemerlang yang pakai selembang seperti dia ini:



Kemudian..jeng jeng jeng jeng...



Guess who?
A: A friend
B: An enemy
C: Nobody ( i want nobody nobody but you)
D: Orang yang meniru blog orang lain lalu menimbulkan kemarahan.An imitator

pesanan khidmat masyarakat sat:

dik, nie akak nak pesan. Dunia blog ini kecil jew dik, pusing-pusing, Taip kat google, dah jumpa. Normal la tu kalau kita minat dengan cara penulisan seseorang. Tapi kalau asyik meniru setiap cara tulisan sebiji-biji siap tajuk, fort ,warna fort sekali, itu dah macam boleh kasi hati sesiapa sahaja jadi bengkek. Tak ada sesiapa pun suka peniru biarpun masa periksa, dialah jaguh meniru (dulu masa sekolah la). Boleh jadi gaduh. Pastu mendatangkan amarah lalu taip kat belog. Pastu kawan-kawan yang menyibuk akan tanya wei apahal wei apahal..pastu TERgosip pulak..letak TER sebab memang tak sengaja tiba-tiba tergosip. see, this is showing we care with each other very much,

Yea, akak faham, kadang kala kita kalau dah terlampau suka atau setuju sangat sampai boleh TERmeniru pulak. Bukan sengaja kan nak meniru. Kadang kala macam Tersama pulak kejadian yang menimpa antara kita dan blogger yang cara penulisan dia itu kita minat itu.So apa lagi, minta maaf lah. Pastu lain kali kalau ambil kredit la. Penat taw taip kat keyboard nie. Banyak tenaga digunakan..

marilah kita berbaik-baik yew dan sayang menyayangi..bye sayang bucuk bucuk cak!! no hurt hurt feeling lah..

sekian terima kasih.



Best Blogger Tips

Tuesday, December 21, 2010

Oh baju kurung yang terlampau

Salam,

( thanks for reading, this is the last part. Part i,ii,iii,iv

A few month ago, I was texted my lovely friends. Thus, suggesting a black and white theme for our coming soon convocation ceremony on November. Their‘s reaction are:

‘ eeuuuu,apa nie. Lain-lain warna please’
‘ hmmm, black and white?? Ala macam taik cicak jew. Hitam putih nie’
‘entah la rahik, aku rasa aku mungkin tak beli baju untuk konvo kot’
‘ I will thinking about it deeply’
‘ okey, sound cool. Dah gemuk dah nie, lagi pun warna hitam sesuai untuk nampak kurus kan’
‘ala lambat lah, dah hantar kain dah pun’

Its does not take me long before I am realized how stupid idea it is. Hello, we are not in primary school or join nasyid group anymore. Semua baju kena ‘ sefesen’ sahaja. Malah bukan mahu bukak kelab boria.  Finally, they choose they own theme and I’m still stick with black and white. Only ALLAH knows what the best.

29 nov: Spending up to 3 and half hour in a car leave me tense and exhausted. Its was heavy raining and I’m drive alone. Sampai Segamat dalam pukul 3.30 petang. Bravoooooooolovolo.Ini adalah percapaian sepanjang hayat memandu seorang diri untuk jarak jauh. Yeah!!*breakdance*

Beramah mesra dengan warga rumah. Oh, seminggu tidak berjumpa. Rindu. Terus menuju ke dalam bilik. Sepasang baju kurung tersangkut di belakang pintu. Itu baju kurung berwarna hitam putih. Ya, baju untuk majlis konvo esok . Kehidupan yang sibuk sejak seminggu yang lalu menyebabkan saya tidak sempat mengambil baju dari tukang jahit. Terpaksa minta tolong dari emak. Terima kasih emak.

Saya cuba pakai. OMG. THIS IS THE UGLIEST BAJU KURUNG I EVER WORE!Baju senteng, tiada span dibahu, tiada cangkuk dibelakang baju, leher terlalu besar, ukuran tidak betul dan terlalu besar, kain terlalu longgar, bukan rekaan lengan baju ini yang saya hendak. INI BUKANLAH REKAAN YANG SAYA MAHUKAN!!!!!!! (oh im sooo diva in making)


I am mumble, whine and whimper. Sob sob sob. Ini bukan semata-mata mengenai sepasang baju kurung. Tapi berkenaan masa , usaha dan harapan. Betapa berusahanya saya mencari fabric yang sesuai, betapa lamanya saya mengambil masa untuk mencari rekaan yang sesuai dan melakarkan rekaan. Browsing internet and goggling to get the fresh idea about the baju kurung design especially bahagian lengan. (Ah, I even was dreaming to be fashion designer . HAHA).

Semua ini dilakukan dengan harapan, I will get the perfect baju kurung for my convocation day. But na nahi kabi nahi~~~ its turn to the nightmare.Nampaknya mimpi dulu betul lah kan. Saya menangis (lagi). Sungguh, inilah kali pertama saya begitu bersungguh-sungguh demi sepasang baju kurung. Dari pemilihan fabrik hinggalah rekaan, saya lakukan semuanya sendiri. Dan kesalahan saya yang paling nyata ialah saya tidak pandai menjahit. 

Sedih melihat secara usaha menjadi sia-sia dan lebih sedih lagi bukan saya menyebabkan kegagalan itu( oh, at least I can point my finger and have AN INDIVIDUAL to blame with, kehkehkehk..*evil laugh*)…

Masa sudah suntuk. Esok ialah tarikh konvo. Tangisan saya makin lebat. Nyai ( nenek) peluk lalu berkata itu hanya dugaan kecil. Bersabarlah. Mak bising: 
itulahlainkalibuatlagikerjalambat-lambathantarkattukangjahititulagidahtahutaksesuaihantarlagilainkalicakapbetulbetul.(Tsk Tsk Tsk).

 Look, how supportive she is. Later on, she realized I do not need her lecture at that moment and back up me.Saya menangis banyak. Am I trying to hard to get sympathy? Lalu ayah kata:

Dah la, jangan menangis, Beli sahajalah baju baru.- (Ayah,29 Nov 2010)

YES YES YES!! Dalam hati wujud taman mekar sejambak.

Terus berhenti menangis. Vavavava *diva laugh* .Bersiap-siap. Kami ke pergi ke beberapa buah butik dan kedai baju di Segamat Baru. Dari sebuah kedai kesebuah kedai, kami pergi. Langsung tiada yang menarik perhatian saya.Mak yang tadi sabar riang ria menemani sudah jelling-jeling ku bertentang, mata kita saling memandang. *tenaga elektrik memancar* Ye mak, I got your signal energy. AMARAN BAHAYA. Kedai ke 6. Last word, this is the last boutique. Like or not, please choice one or we will be late. Hari makin malam, pukul berapa lagi nak sampai Putrajaya. I hate last minute shopping. Eh bukan, saya tak suka membeli belah dalam keadaan tergesa-gesa.

Selepas begitu banyak sesi rambang mata dan semua orang malas mahu melayan kerenah saya. Mereka hanya berkata: oh ini cantik,cepat lah. Nah, cepatlah. Ini macam sesuai, cepatlah. Setiap perenggan ayat hanya akan keluar cepatlah cepatlah cepatlah.@-@

Akhirnya sepasang baju kurung warna merah jambu berlatar coklat dipilih. Bukanlah baju yang sempurna yang saya mahukan tapi bolehlah dari tiada. Kena bersyukur.Jangan kufur nikmat, tuhan tak redha.Kemudian terus bertolak ke Putrajaya. Niat musafir.

I got my lesson for today. Paling saya terharu betapa banyak kasih sayang disekeliling saya. Mak dan ayah saya begitu berusaha memastikan bahawa kehendak saya sedaya upaya dipenuhi.Betapa memberi sokongannya adik beradik, mak cik, nenek saya supaya ini hanya ujian kecil. Tidak perlu gusar. I’M bless with this love. Thanks because making me more alive, happy and grateful. Enough to make me feel we should not take good friends and family for granted.

Ops, lupa pulak. Kena jugak terima kasih sebab idea untuk tema hitam putih ditolak awal-awal.Tengok hikmah dia besar kan..




Best Blogger Tips

Thursday, December 16, 2010

A microteaching

Salam.
Hai , me again. Welcome to my lame blog. Previously on the last episode(s):plural:
Part i: A big surprise, send to JB. Blabla, Jb tak best, memandu macam emo
Part ii: kena marah, menangis. Waaaaaa…blablabla. Babak air mata..sob sob sob
Part iii: kereta bosan. Ah, episod ini bosan, tak payah baca pun tak pe.

So here we are, reading another boring episode.Bosan bosan pun kena cerita juga  sebab kronologi cerita..

Microteaching= mock teaching. Dalam maksud yang lebih difahami, kami berlakon jadi cikgu mengajar dan kawan-kawan kita berlakon menjadi pelajar. Kemudian, bila ‘cikgu’ kasi soalan, semua berebut-rebut nak jawap. Wah, semua orang sangat pandai. Memang rasa  boleh masuk syurga terus kalau dapat pelajar pandai begini.

Biarpun secara realitinya, indah panggang dari api.Cikgu yang mengajar pun  kadang-kala rasa sakit hati. Perasaan bengang itu sama seperti kita diwar-warkan cerita 2 alam adalah cerita paling best dekad ini, tapi bila tengok, cerita drama dekat tv lagi best. Pastu gebang lagi nak kata jumlah kutipan 40 juta Malaysia. Punyalah nak suruh orang percaya, inilah filem paling best lagi berjaya di abad ini. Eh, Hai Dr Romzey, ini hanya kritikan social bukan mengumpat anda yew. Jadi jangan lah terasa….hehehe.

Baiklah, marilah kita kembali ke pangkal jalan eh cerita.


29 nov: Ada microteaching depan pengetua. Semua orang risau, risau,risau. Tapi sebelum pengetua datang, sempat juga kami ngap pizza. Nyum nyum nyum..Thanks kak Latipah yang berjawatan ketua kerani sekolah. Pizza sedap, lain kali kasilah lagi.. Lepas habis makan, semua orang risau risau risau balik.




 ikin rasa pengetua akan pilih seorang dari kita buat microteaching, lepas itu dia akan komen secara general pada semua’ ( Asyikin Ghani, 29 nov 2010)

Wah tepat sekali, Bila pengetua datang, Hanya masyitah sahaja yang sempat microteaching kemudian pengetua komen sana sini dekat semua orang. Ini membuktikan bahawa cikgu ini……….mulut depa masin,penuh kap ba ro kaf ta nun. KEBERKATAN. Wallah!!!...Dek non, sekarang mulut akak nie masin..ngehngehngeh..

OH, Kemudian, kami telah diajar oleh pengetua bagaimana untuk menjadi garang  tegas seperti beliau. Sekarang pengetua pula buat microteaching depan kami. COOL!Penegtua berlakon jadi cikgu, kami berlakon jadi murid-murid. Aishah dilantik sebagai ketua kelas. HAHA. Kami diajar bagaimana menjadi cikgu yang kompem pelajar nak pandang muka pun tak berani tapi dalam hati mereka sumpah seranah cikgu.  Muka tak boleh senyum, suara kena kuat, kerja asyik nak cari salah murid sahaja, peraturan tulis kat papan hitam berjela-jela,be serious all the time.I cant wait to be witch, Beware students..


Believe or not, those are good strategy for the beginning school year. Supaya bebudak ini tahu who is the boss, who in charge , jadi jangan lah nak buat perangai tak tentu hala seperti tak hormat cikgu pastu toreh toreh kereta cikgu.Jangan risau, segala penderitaan ini hanya sementara,kemudian kebahagian mula menjelma. Garang dipermulaan tahun tidak semestinya garang selama-lamanya. ( eceheceheceh). Therefore, slowly, we gain their respect and love.*wink*. Dalam hati cikgu-cikgu ini memang setiap masa ada taman.Sentiasa mahu pelajar mereka berjaya.Tak kuasa nak jadi ahli sihir yang direjam sepanjang tahun.~

Oh, pada kawan-kawan yang ada buku educational psychology by John W. Santrock , please turn to page 493. Bacalah sendiri.

Habis sahaja cakap-cakap dan sesi microteaching. Terus minta izin nak balik awal. Mahu balik ke segamat,seterusnya ke Putrajaya sebab esok I konvo u~~~~ auwwwww…

*To be continue..*

Best Blogger Tips

Monday, December 13, 2010

Majlis perkahwinan bukanlah seperti permainan pondok-pondok,sayang~

salam

Bersembang dengan seorang kawan lama di muka buku. Lama sudah tidak ketemu. Lawak rasanya bila dia bertanya bahawa saya akan berkahwin dalam waktu terdekat ini. OMG. ITU MEMANG LAWAK DAN TIDAK BENAR.Me? Married? With who? *ahem*..God, not now. Saya baru nak mengenal erti hidup, baru mahu mengapai impian.Relax-relax lah kan...yo!

Kemudian saya godek-godek draft.(ciet, ini pun nak bagitau kew?..Eh kena, baru kena kronologi cerita).. Guess what? Tadaa... I'm found this entry..Meh, kita ambik mood kahwin berdasarkan realiti jom.Biasalah bulan 12 kan, musim orang kahwin.

---------------------------------------------
( draft)

12.57 tengah malam waktu Malaysia. Malam yang sepi pi pi, pak mat jual topi. Topi nya buruk ruk ruk, Pak mat sumpah jadi berukk ruk rukk....

Lagu siulan kanak-kanak semasa usia saya dalam lingkungan 7,8,9 tahun. Diwaktu kecil saya, kehidupan anak kecil yang dibesarkan di kawasan perkampungan menuntut kami menjadi lebih kreatif mencipta permainan kami sendiri. Apalah sangat jenis permainan diwaktu itu. Selain bermain getah zero point, konda kondi, polis sentri, batu seremban dan pondok pondok.

Pondok-pondok adalah permainan paling disukai. Kami bina dunia kami sendiri. Kami dirikan tiang cerita kami sendiri. Kami tentukan peranan kami sendiri. Cukup indah. Ada mak, ada ayah, ada kakak, abang dan adik. Sebuah keluarga bahagia. Terasa lawak bila memikirkan permainan pondok-pondok dikala kecil.

'Mak' akan duduk didapur memasak bersama 'kakak'.'Ayah' akan duduk sambil membaca surat khabar selepas balik berkerja. 'Abang' akan ke 'kedai'. maksudnya itu mencari sumber alam disekeliling untuk dimasak oleh 'mak'. 'Adik', ah si comel yang sering bermain.

Minda suci kami diwaktu itu hanya melihat itulah peranan sebuah keluarga. Kadang kala kami main kahwin-kahwin. Terasa kanak-kanak dahulu macam gatal miang kan, kecil-kecil dah terasa nak kahwin. Peliknya diwaktu kami kecil dahulu, tak pernah pun kedengaran masalah rogol liwat kanak-kanak atau kelakuan seks dikalangan kanak-kanak. Lucunya bila diwaktu ini, kes ini macam menjadi-jadi pulak kan.Ah, benda ini lain hari kita boleh cerita~

Dunia kecil kami berpendapat kahwin pada masa itu hanya lah majlis indah,penuh dengan budaya, adab susila dan kemeriahan. Tidak terfikir mengenai tanggungjawab si suami atau isteri ataupun seks. Gatainya~~kihkihkih.

Melangkah ke alam remaja, selangkah demi selangkah dunia indah riang si kanak-kanak kami tinggalkan. Huh! mana mungkin kami budak belasan tahun mahu bermain begitu lagi.  Melihat perubahan pada tubuh, kematangan akal mengajar kami erti tanggungjawab dan malu.

Melangkah ke alam dewasa menuntut kami lebih bertanggungjawab. Menerima fitrah kehidupan bahawa hidup perlukan cinta. Cinta itu tanggungjawab. Menjadi seorang islam dan berketurunan melayu, kita harus faham bahawa yang haram perlu dihalalkan dengan akad.Akad janji dengan tuhan bahawa amanah itu akan ditunaikan dengan sebaiknya.


*sorry fida, curi gambar tanpa izin*
Caption: thanks Auburn sebab susah-susah jew buat lagu Perfect two untuk mereka berdua ini. 
* hope this make ur day fida, Luv u.*


Hidup dizaman ini, majlis bukan sahaja sebuah majlis yang memenuhi rukun nikah.  Perlu ada sebuah majlis meriah. Kenalan rapat atau renggang, saudara mara, orang kampung perlu dijemput dan diwar-warkan. Jangan ada yang kurang, takut terasa hati empunya tuan sementelaah hidup kita dibawah rumpun masyarakat yang sama untuk sekian lama.Hmm... Orang melayu penuh dengan adat, penuh dengan susila katanya. Majlis perlu dirai dengan himpunan budaya agar rumpun melayu itu kekal dari generasi ke generasi.

Tapi meraikan sebuah adat budaya bukannya murah. Lebih-lebih lagi sekarang  segalanya mahu cepat dan mudah. Ada matawang perlu dipungah. Dalam bahasa cukup mudah, jika banyak wang segala-galanya akan dilihat indah. Malah sedihnya dunia, bila hantaran seperti sebuah pertunjukkan untuk dimegah-megah.Pastinya impian si gadis yang sejak kecil disogok untuk sebuah perkahwinan idaman penuh gemerlapan perlu dicapai. Tak kisah la lepas majlis perkahwinan itu jadi macam mana pun, itu lain cerita.



Nyummy.Cupcake sangat comel dan menarik. Tapi rasa, kena makan juga baru taw sedap atau tidak. Begitu juga perkahwinan, nampak indah. Tapi kena lalui sendiri, baru boleh cakap seronok atau tidak.

Jarang-jarang orang zaman sekarang mahu majlis hanya sekadar memenuhi rukun nikah takut nanti tertimbul fitnah oh itu mesti tangkap basah :P.Sekurang-kurang perlu jua sebuah majlis makan-makan.

Kita sudah dewasa. Bukan lagi bermain pondok-pondok atau kahwin-kahwin. Katering, baju pengantin, pelamin, hantaran, photograph, dewan, goodies bags, make up, wedding planner,hiburan lagi ntah zapin cak lempong atau orang nyanyi-nyanyi  jew.Itu semua pakai duit. Alangkah indahnya jika duit itu seperti daun-daun dipokok. Hanya perlu petik sahaja lalu bayar.

 Dan lebih parah lagi, minda saya juga sudah terjajah untuk mendapatkan majlis bukan hanya sekadar memenuhi rukun nikah sahaja ( blame to media and Hollywood?). Yew,sederhana tapi indah dan meriah. Tapi sayang majlis sederhana tapi indah dan meriah  bagi definisi saya itu bukannya berharga sekupang dua. Oh maybe i'm talking about reality.KIta perlukan duit juga untuk meraikan cinta kan?

Oh ini maksudnya lama lah lagi nak kahwin. Kumpul duit dulu. kejar cita-cita dulu. kemudian baru boleh bincang pasal ini. Ah kalau jodoh, tak kemana kan.

this only my 2 cent. How about u? Best Blogger Tips

Kereta yang sakit

Salam

part(i), (ii)

Ada kereta memang menyeronokkan. Life’s are easy breezy beautiful  (Covergirl?) Tapi yang tak 'easy breezy beautiful '-nya bila nak maintain segala peralatan dalaman kereta itu. Nak kena tengok-tengok selalu, nak kena peka (bukan pekak) selalu. Nak kena servis selalu dan paling penting duit kena ada selalu. Sebab kadang kala ia buat hal pada waktu-waktu yang tak dijangka. Contohnya di waktu kita tengah memandu menuju ke pusat membeli belah sebab nak hilangkan tekanan dan perasaan sedih selepas kena marah dengan bos, masa itu lah ada masalah pada kereta .

Kekasih Aishah (oh I cant remember his name)  kata mungkin timing bell dah nak haus. Harus ganti cepat.  Kereta Aishah hari itu putus timing bell masa dekat highway. Bila putus timing bell, effect jugak komponen2x  yang lain. Lagi banyak nak kena ganti. 1 enjin kena ganti. Dari Rm200 terus kena Rm1000 .Timing bell seharusnya diganti selepas 3 tahun atau pun selepas diguna dalam jarak perjalanan 80 ribu km. Poor Aishah.  

*nota kaki: aishah ialah cikgu baru sama seperti saya jugak*

26 Nov:  Shopping and mingle around with new friends are amazing. Terus mood baik untuk beberapa hari. Hari ini jumpa pengetua pun dah tak ingat peristiwa menangis semalam.  Lets bygone be bygone. We should keep moving forward. Ecececeh. 

Saya terus tak malu lalu tanya pengetua dimanakah bengkel yang boleh dipercayai. Kebetulan pengetua kata jiran dia adalah seorang mekanik dan ada bengkel. Kemudian topik  kereta ini berterus dengan pengetua memberikan nasihat mengenai pembelian kereta pada semua guru baru di bilik mesyuarat itu. Selepas selesai memberi segala nasihat, pengetua suruh balik rumah ambil kereta. Wee Huuuuu~~ dapat keluar sekolah awal.

Bertemankan Masyitah ( cikgu baru jugak), saya pandu kereta sendiri ikut belakang kereta pengetua.Perjalanan ke bengkel tidak lah begitu menyeronokkan sebab kepala asyik fikir berapa banyak lah duit yang melayang kali ini. However, my mood totally change 360 degree bila nampak signboard dan bangunan Pelangi Leisure Mall.( oh perempuan!) Wah, port wayang murah. Hehehe. Malah, saya juga jumpa jalan alternative untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas. HEHEHEHE

Masuk bengkel, mekanik periksa sana sini. Kena tukar itu ini, sana sini. Anggaran harga Rm5++. Rasa miskin tiba-tiba. Selepas berbincang dengan ayah( dalam talian), pengetua dan Masyitah , saya mengambil keputusan untuk tidak menukar apa-apa komponen lagi. Keputusan dibuat berdasarkan jaminan mekanik bahawa kereta masih lagi boleh jalan hingga ke Segamat walaupun tidak diselenggara dengan segera. Biar balik segamat dahulu supaya ayah boleh tengok-tengok dulu seterusnya rasa kesian lalu bermurah hati untuk tolong keluarkan duitnya sekali…HEHEHE..Tapi paling penting, kita boleh jumpa mekanik yang kita sudah biasa dengan selok belok kereta kita dan mengelakkan kena tipu.

Tapi dalam dok kelam kabut itu, saya masih tak perasan bahawa kereta saya sudah terlebih Km. MInyak hitam layak untuk ditukar. Esoknya, saya dan Asyikin ( cikgu baru jugak) memandu secara rambang di kawasan terdekat dengan kawasan perumahan kami mencari bengkel.

 Oh cerita pasal kereta ini sungguh membosankan. Langsung ilham hilang nak menulis…..

*TO be continue..*
Best Blogger Tips

Saturday, December 11, 2010

His first birthday party,

 salam,

 Tuesday, my cousin had invited me to attend her son's first birthday party~.
 Ah, budak-budak, pejam celik-pejam celik sekejap sahaja dah besar panjang.
pejam celik pejam celik sekejap sahaja dah sekolah menengah
pejam celik pejam celik sekejap sahaja dah masuk U
pejam celik pejam celik sekejap celik sahaja dah kerja
pejam celik pejam celik sekejap sahaja dah kahwin
pejam celik pejam celik sekejap sahaja diri sendiri macam dah tua....



co-cake??




makanan-makanan sampingan, sajian makanan untuk bday budak-budak tak perlu berat-berat macam buat jamuan rumah terbuka pulak. Yang ringkas-ringkas sudah.



Kek pun bentuk kartun-kartun sahaja. Mak bapak tiba-tiba terer hafal semua jenis kartun dekat tv.Viola~


Datuk dan cucu.Happy bday Naim and Pak Nan.May Allah bless u always.

Thanks mak lin. Nenek yang vogue.Kita orang kenyang, hati pun senang.

Perut kenyang. Lalu balik. Bye. Jom rempit~


parents always have their own way to show their love to their children even though their own children cant not understand it yet. 
Best Blogger Tips

Big girls don't cry?

Salam

Remember this song:
 ' To be myself and center, clarity, peace and serenity'

ok, lagu tak ada kena mengena dengan entry ini.

Part (i),

25 Nov: Pagi, pengetua masuk dalam bilik mesyuarat lalu arahkan saya masuk pejabat beliau. Guru baru kena lah jumpa pengetua dahulu untuk sesi melapor diri.

Dengan nada tegas dan garang, pengetua Tanya kenapa tak dapat melaporkan diri pada 23 itu. Errrr, clearly his do not accept my action even though I had call school and send him a sms .  Eh chop, I do explain but spontaneously he does not accept it. Therefore, no point for me to explain and elaborated much in verbal.

Dalam surat perlantikkan ada beritahu bahawa gaji dan elaun hanya akan bermula dari tarikh saya melapor diri ke sekolah. Maka dengan itu, saya tidak melihat salahnya melapor lewat sehari untuk menyelesaikan segala urusan yang tertunggak dan kejutan emosi yang dialami. Yew lah, kalau Jb dan segamat itu sekangkang kera, idoklah kome kisah sangatnyew. NIe 3 jam perjalanan pergi, kenalah uruskan apa yang perlu dulu supaya nanti tidaklah saya kelam kabut nak urus itu ini, tertinggal itu ini seterusnya menyusahkan banyak orang lagi. Wah! Tetiba entry ini begitu emo. Terus mood swing secara tiba-tiba.---à perenggan bela diri so nampak la mcm I nie innocent suci murni sikit nyah~ auwwww.Vavavavava. *Diva laugh*

Suddenly, my heart feel so empty, feel guilty seem I had do the major criminal in the universe. Well, I am alone, far away from home, knowing no body in here and try hard to adapt with new environment. Haruslah saya rasa sungguh menyedihkan. Metafora sungguh. Mata dah bergenang. Hold on, please don’t cry!!!! NOOOOOOOOOOOOO…….tak dapat tahan punya, terus air mata menitik. SAYA BARU MASUK PEJABAT 5 minit dah menangis. So pathetic.

For those know me well, I am not crying person .Tengok cerita Hindustan (kecuali Mann) pun saya tak menangis okey. The notebook yang orang tengok sampai berkotak-kotak tisu habis pun, saya siap tengok gelak-gelak lagi. Fail banyak kuiz masa zaman U dulu pun saya tak menangis okey.( ceit), punya lah gebang nak bagitau bahawa saya ini konon-konon nya tabah lagi kuat tak suka menangis kan. Vavavavavava * Diva laugh*.  Oh soooo annoying! * slap myself*

 Sambil menangis itu, rasa macam buat dosa besar! Oh habis la aku, rosak lah reputasi aku. Im not bring the good image at the first impression. Dan pengetua masih lagi meneruskan ucapan penuh diplomatik dan segala hal yang berkaitan mengenai penjawat awam, menjadi  professional dan bersyukur. Lagi lah bertambah sedih.
 
Hipothesis: semakin banyak dan lama pengetua bercakap, semakin banyak dan lebat saya menangis. Hypothesis was accepted.
Sangat selekeh sampai hingus warna jernih keluar dari hidung. Yucks. Tengok meja pengetua kot-kot lah ada kotak tisu. Ha?? Apa nie, tak ada pulak tisu. Tak ada pilihan, lencun hujung baju dan tudung I okey. Sampailah pengetua kata, bahawa saya tak bersalah pun, bawa-bawalah bertenang. Baru reda sikit. Then, Oh malunya menangis depan pengetua. Terus menangis balik sebab terasa malu dengan perbuatan sendiri menangis depan pengetua. Bijak sungguh..

Motif tangisan pertama sebab sentap tiba-tiba kena marah. Jiwa I yang tulus suci bersih murni bahagia ini tak mampu menahan air mata jatuh di pipi..( hak tueh!). I got my wonderful lesson.

Motip tangisan kali kedua sebab malu kenapalah cengeng sangat menangis. Alah! Macam lah tak pernah kena marah, mengada-ngada sungguh. Oh perempuan~

Okey, positif! Eh HELLO! Sekurang-kurangnya berapa ramai yang boleh mengaku dan berkata bahawa mereka menangis depan bos pada hari pertama mereka melapor diri atau berjumpa bos mereka. Ada? Ada? Kalau ada, Yeah , kita geng lah!. High five! Jom kita buat fanpage ‘ saya menangis depan bos saya pada hari pertama saya jumpa beliau’ kat Fb. HAHAHAHA. Piang punya idea…

Oh God, Now im feel like drag drama queen. Errr. Am I?

Balik sekolah terus keluar tengok wayang and have rewarded myself with a black gladiator  gorgeous wedge. Shopping always is a good therapy.


ala-ala macam ini, tapi design lain sikit.

Moral of the story:  if your boss calls u in his/ her office, please bring together at least a pack of tissue. U never knows either they will praise or scold u. Be prepared. Nobody know the exactly time they will cry. Tapi jangan risau, bila mood swing tak tentu pasal tetiba jadi cenggeng, kita boleh salahkan hormon. ~> literary .Hehehehe

Ps: pengetua saya adalah bekas nazir~

*To be continue…*
Best Blogger Tips

Friday, December 10, 2010

A big surprise

Salam

Sorry for not keeping up with updates. How life’s? Well, its quite busy and sort of interesting.  No enough time for updates. (ceit). Saya gebang jew kata tak ada masa konon-konon nampak macam sibuk sangat padahal  top of the reason I don’t bring my laptop and internet device with me. Jadi celah mana nak mengupadate kan..:P . Oh alasan..kehkehkeh..Baiklah, maka saya akan 'qada' cerita- cerita itu untuk beberapa entry yang panjang belaka bajet orang nak baca kan.Never mind, saya nak cerita jugak.

November was awesome month for this year. I’m now officially graduate and have a permanent job for living. What the great news!! Frankly, it’s been a crazy month.

November 22 : tarikh untuk mendaftarkan diri dan menghadiri taklimat penempatan untuk para guru baru. Pengecualian pada mereka yang dihantar bertugas ke negeri Johor sebab 22 itu cuti awam sebab meraikan hari jadi sultan Johor. Maka kami hanya mendaftar pada 23 hb Nov.BTW, happy birthday Sultan Johor. May Allah bless u (and us, your rakyat) always.

SURPRISE! SURPRISE! SURPRISE! I had call JPN Johor for 4 times but they never pickup my call. Fine, kalau orang tak nak angkat call buat apa kita nak terhegeh-hegeh telefon kan? Jadi saya pasrah. Biarlah penempatan sekolah saya menjadi kejutan dan hanya mengetahuinya pada 23 hb itu. Ecececeh, dalam hati itu rasa panas sejuk jea lebih-lebih lagi ada berapa rakan yang bernasib baik JPN angkat panggilan mereka lalu memberitahu bahawa penempatan sekolah mereka hanyalah sekangkang kera jew  dari rumah mereka.

23 haribulan 11, pagi-pagi mendaftarkan diri lalu tengok nama saya dalam senarai paling atas dihantar bertugas di PASIR GUDANG, JOHOR BHARU. Seriously, im not happy. Biar pun pengarah JPN negeri begitu semangat memberi ucapan betapa betuahnya mereka yang dihantar  bertugas di negeri johor terutamanya kawasan Bandar. Siap tunjuk video para guru yang terpaksa naik bot, jalan kaki jauh dikawasan perdalaman  Sabah dan Sarawak. Malah diakhir ucapan,beliau juga mengingatkan supaya jangan lah mengada-gada minta ditukarkan kawasan penempatan sebab jauh dari keluarga. HAHAHA. Makan dalam sungguh ucapan itu, sikit terasa jiwa ragaku. Taklimat tamat pukul 1 dan para guru diarahkan untuk melaporkan diri ke sekolah masing-masing pada hari itu juga. Tapi sempat juga lah saya makan nasi tomato yang disediakan. NYUMMMY~> nasib baik nak cepat, kalau tak dah lama dah ngendeng-ngendeng dengan orang katering nak minta resipi, oh sungguh tak malu kan.

Nak dijadikan cerita, saya melaporkan diri lewat sehari dari orang lain. Adalah sebabnya, janganlah tanya mengapa, kenapa. Please put your curiosity in the bag.Zip ketat-ketat jangan bagi lepas okey. HEHEHE. Tapi saya sempat telefon sekolah beritahu saya lambat melaporkan diri. Ketua kerani suruh tanya pengetua. Saya cuba telefon pengetua tapi tak diangkat. I sent a sms .No replying from him.

Nov 24: Selepas menguruskan beberapa urusan seperti KWSP, saya terus ke JB. Sampai sekolah pukul 12 tengah hari. Terus ke bilik mesyuarat. Bertemu dengan GPK 1 dan kaunselor serta 5 orang guru baru yang lain. Kemudian masuk pejabat dan menguruskan segala dokumen-dokumen berkaitan. Sampai pukul 2 petang lalu balik nak tengok rumah. Ronda-ronda sekitar JB lalu sesat seterusnya emo. 

Memandu di JB sama seperti memandu di KL dan Shah Alam. Begitu banyak jalan yang bersimpang siur, papan tanda yang mengelirukan dan juga cara pemanduan pemandu lain yang tidak bertimbang rasa. Oh extra bonus: JAM. 

* to be continue..
Best Blogger Tips

Monday, November 22, 2010

update cepat2.

Salam

Update secara ringkas:
1) Sudah berada di johor
2) Jubah tak ambil lagi..
3) sekolah tak tahu lagi. Esok baru tahu. Moga-moga dapat sekolah area dekat-dekat rumah
4) dapat mesej dari seorang stranger yang sangat annoying aka psycho!.


tahniah pada kawan-kawan yang sudah tahu penempatan masing-masing. Sekian..


Blog ini akan berada dalam status tak update utk sekian lama. daaaa Best Blogger Tips

Thursday, November 11, 2010

25 random things about me

salam

I'm feel like loser. Seriously. 1.48 in the morning. Open Fb, nah nothing interesting.My gossip girls not online, my beloved cousin and sis SOOOO busy with exam and assignments. Good luck people! What the boring night eh morning. So here 25 random things about me:

1) My name is Nurul Rahika Wahidah binti Muhammad Halim. I hate my name when i'm little cute adorable girl because its to long and weird eh unique. Kawan-kawan zaman tadika suka tanya eh nama awak panjang lah tapi cantik( vavavava diva laugh).

2) Merujuk kepada perkara no 1,apabila tulis nama dekat buku latihan atau buku teks sekolah, Mesti akan tulis melebihi ruang yang disediakan. Out of space that provided.

3) Merujuk kepada perkara 1 juga, ramai manusia termasuk guru-guru, rakan-rakan dari zaman sekolah rendah hingga universiti mesti ada tersilap tulis nama ayah saya iaitu Abdul Halim instead Muhammad Halim.

4) According to no 1(again), my parent should name me Nurul Wahidah since I'm the eldest one.Which is bring the meaning the only light ( cahaya yang satu). Oh thanks God, my parent are too creative .They used chunking process involved all my grandparents name and theirs before decided to put Rahika in the middle of 'Nurul' and 'Wahidah'.

5) Merujuk kepada perkara 1 lagi lalalallalalalaa, saya jugak benci nama saya semasa kecil sebab saya tak tahu apakah maksud Rahika dan budak-budak ini ada yang mulut macam puaka niang rapik  kata eh, nama awak tak ada maksud lah! apa ntah nama macam orang K****g. ah they are too naive, not sensitive and less creativity.Cemburulah tu nama sendiri tak best.Lalalalalala

6) Merujuk perkara 1 LAGI, akhirnya saya mengetahui maksud nama rahika iaitu RosmawatiAsraniHalimIsmailKafsiahAsiah. Nama mak, ayah , nenek2x dan atuk2x saya. Jadi maksud sebenar nama saya ialah: Cahaya rosmawatiasranihalimismailkafsiahasiah yang satu. Tu belum lagi saya tulis maksud sebenar nama mak ayah datuk nenek saya tu. Kalau tak lagi panjang meleret-leret.

7) I do Google my name. Rahika juga adalah sebuah tempat di Bihar Madhubani India. Saya jugak sungguh berbesar hati nama saya diguna kan di sekolah-sekolah, hospital dan pejabat-pejabat kerajaan seperti Rahika middle school, Rahika Hospital.

8)Merujuk kepada no 7, saya jugak suka menonton filem-filem tamil dan hindustan.Kadang kala jika saya bosan , saya jugak akan menyibukkan diri dengan mendengar lagu-lagu hindustan di Youtube sambil berangan.:P

9) Merujuk kepada perkara 8, kawan dari bangsa india saya yang pertama ialah Uma Mageswaran anak lelaki Perumbai. Sekarang saya tak tahu dia dimana.Dengar cerita sekarang ini dia dah HOT dan tinggi. Sigh, dulu masa sekolah tak nak ngorat..

11)Dulu semasa saya umur dalam 11-12 tahun kot, mak cik dan sepupu saya panggil saya Kajol sebab stail rambut saya  masa itu macam Anjali masa dia jadi tomboy dalam filem Kuch Kuch Hota Hai.

12)Dulu semasa kecil, saya dan sepupu-sepupu saya gaduh dengan cucu atuk long sebelah rumah. Disebabkan kulit dia agak hitam (tapi manis ala ala hitam si tampuk manggis tapi masih manis seperti kek coklat yang warna hitam tapi manis), kita orang ejek dia India India. Sekarang dia dah besar. Hensem duh! Belajar seni bina dekat London lagi duh! Sigh~ kalaulah dulu saya dan sepupu tak gaduh dengan dia, mesti sekarang kami dah jadi kawan baik kan.HAHAHA.. (gedix!)

13)Semasa kecil, saya dan sepupu-sepupu saya yang beza umur  setahun dua muda/tua dari saya Wajib balik kampung setiap cuti sekolah dan akan tinggal di kampung sehinggalah cuti habis. Yup, without our parent.Pantang sorang ada kat kampung, semua merengek nak balik kampung jugak.

14)Semasa kecil, saya sangat suka makan ikan kembung masak sambal.Maka  hari-hari emak masak lauk yang sama untuk saya sebab kalau lauk lain saya tak makan. Lepas itu bosan. Maka tukar menu lain iaitu ikan cencaru masak sambal. :P. Perbuatan ini bertahan selama setahun.

15)Dulu semasa kecil, kalau saya tak dapat apa yang dihajati. Saya akan menangis berguling-guling mengamuk-gamuk sambil mulut pot pet pot pet carut carut kata mak bapak saya bodoh tak sayang anak. Kalau mengamuk dekat dalam kereta, habis kereta itu saya tarik kusyen kereta sampai koyak rabak. Tabiat buruk ini diturunkan pada Suhada jugak, adik saya no 2. Kakak borek, adik rintik.

16) Merujuk perkara 15, saya sangat bersyukur ibu bapa saya seorang yang penyabar dan penyayang. Akhirnya saya kembali ke pangkal jalan. BAHAHAHA. Kalau tak saya mesti dah lama mati sebab kena penyek penyek sebab perangai buruk sangat.

17) Merujuk perkara 15 jugak, ayah saya suka guna bangkit kisah lalu zaman kanak-kanak yang hodoh itu bila saya marah Hakim dan Ezzah jangan nak macam-macam dan buat perangai bila pergi pasar raya. Sekurang-kurangnya mereka ini masa kecil kalau tak dapat barang yang dihajati hanya menangis sahaja, tak mengamuk tendang tarik koyak rabak kereta. Sigh~

18) I do believe in karma. Merujuk kepada perkara 15. Saya yakin nanti anak saya juga akan berperangai yang sama juga. Waaaaaaa~ Habis lah aku!!

19)Saya rasa saya sangat comel semasa menjadi bayi.Ecececececeh..Tapi saya bukanlah bayi idaman sebab saya suka menangis tak berhenti-henti. Masuk rumah menangis, masuk kereta menangis, pergi jalan-jalan menangis.Im not easy going and friendly baby. Pening kepala semua orang.Risau mak bapak saya.Sila rujuk juga perkara 16.



20) Merujuk kepada perkara 19, mak cik- mak cik saya suka betul kenang-kenang zaman saya masa bayi yang suka menangis itu sampai sekarang. Setiap kali ada bayi baru lahir dalam keluarga jew mesti sejarah bayi saya diulang-ulang.Psss...Oh i learn/ heard a lot about  my baby stage from them... Oh bila di kenang-kenang masa zaman bayi dulu, terasa kelakar pulak. Eceh , macam lah ingat!

21) Semasa saya kecil dahulu, dalam umur budak-budak sekolah rendah la. Saya dan sepupu saya, Ain kot curi-curi baca diari mak cik saya. Bila dia tahu kami baca diari dia, bermula dari saat itu sampai sekarang dia tak menulis diari lagi. Kalaulah rahsia itu tidak pecah, agaknya sampai sekarang kami boleh baca diari-diari beliau agaknya. HAHAHA

22) Semasa saya berumur 6 tahun, saya pernah ditahan diwad selama seminggu kerana malaria. Sakit tapi demand nak mampus. Tak mahu makan makanan hospital. Tapi mahu makan Nasi Briyani sahaja. Hari-hari mak atau ayah saya beli nasi briyani untuk saya.Kebetulan, kedai jual nasi briyani itu terletak dihadapan hospital sahaja.Sekarang kedai itu tak ada dah lagi.

23)Semasa saya darjah 4, saya pernah wakil rumah sukan acara lumba lari 50m perseorangan. Semasa darjah 5, saya pernah wakil rumah sukan lumba lari 4 x 50m. Semasa darjah 6, saya terus jadi wakil lontar peluru untuk rumah sukan. Semenjak itu jugak,saya tak pernah wakil rumah sukan untuk acara lumba lari lagi.

24)Semasa saya tingkatan 5, saya pernah menjadi bendahari kelas, bendahari persatuan kaunseling sekolah dan bendahari untuk rumah sukan. Saya tak tahulah kenapa orang asyik nak kasi saya jawatan bendahari jew berbanding presiden atau naib presiden.Padahal saya dah siap bagitau kawan saya awal-awal , sila cadangkan nama saya untuk jawatan presiden atau naib presiden. LOL.

25) Saya adalah pemonteng yang hebat semasa zaman tadika saya. Asyik ponteng sahaja. Sampai mak saya risau. Takut anak dia jadi manusia tak berguna bila besar sebab tak mahu pergi sekolah. Jenuh saya minum air yassin nak kasi lembut hati nak pergi sekolah. Kalau diimbas kambali tabiat saya yang suka memonteng itu, tak sangka sekarang saya dah habis belajar peringkat universiti, ambik kursus pendidikan lagi malah tak lama lagi nak jadi cikgu. BAHAHAHA.


TAHNIAH KERANA MEMBACA SAMPAI HABIS.TQVM

*update: gosh, i miss my number 10.
10) Semasa saya berumur 6 tahun, saya telah menyorok di belakang pintu lalu mengunting rambut saya sendiri. Konon-konon takut mak saya nampak lah. Padahal dia memang dah boleh agak.Kemudian  saya rasa rambut saya sangat hodoh lalu menangis nak rambut panjang balik. Malas mak dan ayah saya nak melayan. 
Best Blogger Tips

Wednesday, November 10, 2010

dan dia menetak ibunya dengan kapak

salam

Semalam, sebelum ia menjadi berita hangat di dada-dada akhbar

Seorang rakan dari sekolah rendah menyapa di FB. Kami terputus hubungan seketika sejak ayah diarahkan bertugas di daerah lain. Semasa itu saya tingkatan 2. Pertemuan semula kami adalah 4 tahun lalu semasa Minggu Orientasi Mahasiswa.Kami sama universiti tapi berbeza fakulti.

Kami berbual sebentar dengan bertanya khabar sebelum dia memberitahu berita yang mengemparkan


L: Masih ingat dengan *****?
Saya: Oh rasanya ingat tapi muka ingat-ingat lupa.Kenapa?
L: Dia kena tahan polis.
Saya: Kenapa?
L: Dia tetak mak dia dengan Kapak.
Saya: Kenapa?
L: entahlah. Ramai orang kata dia baik dan alim. Mungkin tekanan perasaan.
Saya:  Kenapa? ( yup, i know, im little bit annoying but im too shocked)
L; entahlah. S dan M pun berkata perkara yang sama jugak.

Interval 5 minit. Saya tidak membalas.Kemudian perbualan diteruskan dengan topik yang lain seperti kerja kat mana sekarang?  Bila nak kahwin ? Blablablablabla....


------------------------------------------------------------


Masa depan itu sesuatu yang penuh misteri. *****,saya, L,S dan M pernah sekelas untuk sekian lama. Kami hanya kanak-kanak biasa yang dunia kami penuh dengan riang gelak tawa. Masa berlalu, setelah sekian lama tidak berjumpa, sungguh saya tak menyangka begini kisahnya permulaan hidup dewasa kami. Best Blogger Tips

Tuesday, November 9, 2010

Bercerita mengenai keikhlasan

salam

hai

Saya baru sahaja menonton sebuah filem pendek karya sekumpulan pelajar UUM yang bertajuk ikhlas. 
 By watching this short film, reminded me with these two short stories.Two real stories in real life about real people. By the way, those not stories of mine or my closed ones. Hanyalah dua kisah yang saya dengar dalam segmen pagi di HOT fm 2 tahun yang lepas. Less than 2 minutes stories but enough to educate me what  life should be.

Cerita 1


Seorang pemanggil perempuan bercerita mengenai seorang rakan. Seorang rakan perempuan yang tidaklah cantik menarik. Rakan beliau itu seorang yang gemuk tapi memiliki hati yang sungguh baik. Pemanggil bercerita lagi mengenai seorang lelaki yang sangat kacak di kelas beliau. Si kacak yang menjadi igauan dan dambaan ramai gadis dalam kelas. Walaupun begitu, si jejaka kacak tidak memperdulikan segala godaan dan perhatian yang diberi.

Si pemanggil dan rakan-rakan perempuan beliau sering berangan-angan dan bercerita betapa betuahnya diri jika dapat memilki cinta dan hati si jejaka kacak. Pernah suatu hari si pemanggil bercerita mengenai si jejaka kacak dengan si perempuan gemuk tidak menarik itu. Si perempuan gemuk tidak menarik itu hanya berkata:
"ah, tidak mungkin si jejaka  kacak suka kan aku, lihatlah fizikal ku ini".

Di tempat mereka belajar ini terdapat seorang mak cik tukang bersih ( cleaner) yang hidupnya susah. Rumahnya jauh dan sering beliau menahan perut tidak makan tengahhari. Si perempuan gemuk tidak menarik merasa kesian lalu setiap hari dia akan membelikan sebungkus makanan untuk mak cik berkenaan. Tidak disangka-sangka perbuatan beliau itu diperhatikan oleh jejaka kacak itu.

Kecantikan peribadi si perempuan gemuk dipandang tinggi dari kecantikan fizikal. Lalu cinta diluahkan dan mereka bersama. Riuh cerita mengenai perhubungan si jejaka kacak dan si perempuan gemuk. Habis belajar lalu mereka berkahwin.

Sebelum mengakhiri perbualan si pemanggil mengatakan beliau mendapat pengajaran mengenai kehidupan kadang kala kita menilai manusia terlalu pada wajah lebih dari hati.


(source: deviantart)
Cerita 2

Seorang pemanggil bercerita mengenai pengalaman sendiri. Si pemanggil diwaktu itu baru sahaja lepasan universiti yang baru menganggur dan menghadiri sesi temuduga. Ada 3 kali sesi temuduga sebelum beliau di terima kerja.

Semasa sesi pertama. Kebetulan di waktu itu si pemanggil adalah calon terakhir dan masih ada lagi beberapa orang calon yang masih belum ditemuduga.  Ketika sedang menunggu itu, terdapat seorang lelaki yang seakan-akan mirip orang bangla datang meminta RM5 dari calon yang hadir. Calon yang lain enggan memberikan wang, lalu si pemanggil kesian lalu diberikan wang bernilai sedemikian pada si peminta. Masih lagi panjang masa untuk ditemuduga, si pemanggil mengajak si peminta berbual-bual. Lalu dihulurkan sebatang rokok dan mereka berborak. Tiba masa si pemanggil untuk ditemuduga. Dia layak untuk sesi ke2

Semasa sesi kedua pada keesokan harinya. Semasa si pemanggil sedang menunggu, si peminta datang. Dia masih lagi datang dan meminta RM5 dari calon yang datang. Si pemanggil memanggil si peminta lalu diberikannya lagi duit bernilai RM5. Sedekah. Tidak sempat berbual lama kerana si pemanggil dipanggil untuk masuk ke bilik penemuduga. Dia layak ke sesi ke 3 pada petangnya.

(source: deviantart)

Sesi ke 3 . Si pemanggil melihat-lihat jika si peminta mirip raut wajah si bangla ada disekitar. Malang, si peminta tiada. Masuk ke bilik temuduga. Alangkan terkejutnya si pemanggil bila mengetahui si peminta berwajah bangla ada di meja si penemuduga. Rupa-rupanya si peminta berwajah bangla itu adalah pengurus besar syarikat terbabit. Akhir cerita , si pemanggil di terima kerja dan kini menyandang posisi selesa.

-----------------------------------------------------------------------

Bersifat ikhlaslah dalam setiap perbuatan. InsyaAllah tuhan akan membalas dalam bentuk yang tidak disangka-sangka.


Each time you are honest and conduct yourself with honesty, a success force will drive you toward greater success. Each time you lie, even with a little white lie, there are strong forces pushing you toward failure.




and yet, people love to make a quite judgement based what they eyes can see on the first impression. :)
Best Blogger Tips

Wednesday, November 3, 2010

Gossip.

Salam


Tiada rotan, akar pun berguna.

Cerita saya mungkin bukan bernilai sejuta dua, hanya sekupang dua sahaja. Tapi masih memerlukan insan untuk mendengarinya. Rindu dengan rakan-rakan gossip saya. Tak akan sama bercerita didepan mata dengan di alam maya.





Bergosip dengan Hakim pun boleh la juga. Biar pun bukannya best sangat pun. Tak kan sama bergosip dengan rakan sejantina dan sebaya dengan adik lelaki berusia belasan tahun. Ada batasan.Tapi dengan Hakim bukan banyak bergosip, banyak membebel. Kui kui kui :P.

Susah nya nak besarkan anak lelaki usia belasan tahun yang berperangai pelik ini. Semoga kami semua menjadi anak-anak yang soleh berjaya didunia dan akhirat.AMIN. Standing ovation emak ayah!. Wah terus bercerita luahan hati padahal bukan apa sangat pun.Vavavavava.~

Baiklah, semalam mereka yang dapat mengajar sabah dan sarawak dah dapat surat posting. Pos laju gitu. Tapi yang dihantar disemenanjung akan tahu sama ada 8 Nov ini kot.Oh TUhan, berilah aku mengajar di Melaka. Cuak selagi tak dengar tak tahu keputusan. Masa-masa gini lah selalunya ingat Tuhan lebih dari biasa.:(

Best Blogger Tips

Friday, October 29, 2010

Love confession to make: its not easy as ABC,123.


salam





I HAVE CONFESSION TO MAKE!
 HOWEVER WHEN ITS COME TO THE CHAPTER OF LOVE,
I'M ALWAYS THE  SPEECHLESS INSANE GIRL

Special thanks to SYUD RIDZUAN
 below entry is hers. ( and my introduction) 


Introduction: 
Love is natural things. Love is a feeling. It is a simple feeling as a beautiful sunrise, eating delicious foods, a good mood for the whole days, get a kiss from mother, get an extra money from father, errr. Is a feeling when you absolutely no reasons and ideas to describe how good it is.L, O,V and E. Four letters but enough to make your's life are miserable. Yesterday, u're 'yippi yippi'. Tomorrow u're 'huwaaa huwaaa' and the next day, u're 'yadda yadda'. 

AND THE HARDEST THINGS, 
when u're chose to keep silent and be a secret admirer for the person that u like/love.



*************************
I even made a bold statement (which was quite harsh at that time) saying that some guys are stupid. and they are the weirdest species ever. But again, I made do of that by saying some girls are nonetheless clueless as well. *sigh

Like this:
(i)
A likes B who likes him as well but is waiting for A to tell her that he likes her and both end up waiting for one another to make the first move. And they ended up being with some other people because they are afraid to admit to the one they like that they like them. Things got complicated and even ugly at one point and both ended up hurting one another so badly. 

Huge ego vs overdramatic estrogen = total fiasco.

(ii)

After being with few 'frogs', C realised that the one she is looking for all these while is D, a person whom she just assumed as a friend. C tried to tell D that she likes him by giving him signals (i.e making a facebook status private and saying things such as i love you and whatnot so that only D can read it and C always gives contextual messages and D happened to be unable to read through them) and unfortunately D, who likes her a lot too, didn't know that C likes him until now. Or in this case, forever.

The conclusion is, C is a coward and D is a dickhead dunce.

(iii)
E likes F who happens to have a girlfriend. But actually, F does not really into the girl because he likes E at the first place and he chose the girl because she happened to be at the right moment and place where he was so vulnerable due to the fact that E is in a relationship with another guy. 

Both parties are pathetic.

***

But we can't just simply point fingers and accused one another for keeping mum over this matter. People tend to shut their feelings away because they are afraid of rejection. The "what if" phrase can kill.

"What if she says no?"
"What if he laughs at me?"
"What if he thinks I am a psycho?"
"What if she pulls away from me"
but, everybody dreams of this:

"What if I tell her that I like her, and she says she likes me too"
and 
"What if I tell him that I love him, and he says he has been feeling the same as well"


***

We are all afraid of rejection. Takut. Because being rejected by someone you really, really like can hurt you more than you think. To be rejected for saying something that you have been keeping mum can kill (banyak benda daa can kill haha!). So, what should we do? Keep mum and cried silently when you see her/him happily with some guy/girl OR gather up your courage (and balls -- ok that's harsh T_T) and tell her/him what do you want from her. 

Like this:

Hey you. YES, you
I want to tell you something ok. But please sit down first. This might be shocking to you as well. 
Ok, ready? *inhale* Ok, 

I like you, really really like you. Like thisssssss much *depakan tangan and show the person the sky and whatnot* See? Besar punya! *buat gaya iklan maggi*.

 But the thing is, do you like me too? I mean, as much as that? Or maybe more? Come on..be a good sport. We are meant to be together. Because I know we can be there for one another and you can be my teddy bear and I can be your honey *insert cheesy words and endearment*.

 You and I, see, we can make beautiful babies and that should be after we got married of course. I want to tell the whole world that I like you a lot and I hope that you like me too *pray hard*.

I know this might shock you, but I think you are the best thing that ever happen to me and I want to make you happy, feed you with lots and lots of food and take care of you when you are sick, lend you my shoulder and hand you tissues when you want to cry. I will always be there for you no matter how late it is, or how busy I am. I want to bring you to see my parents and tell them that "mom dad, meet my one and only". 

I want to be your significant other. I will cross the fire for you (eceh) and you can take this axe and cut me up, you will find my heart has you in it (tak boleh blah) and if you jump, I will not, because I want to cry and spend my lifetime in misery because you leave me so soon (over dramatic -- roll eyes).

 I will cook you breakfast, lunch and dinner and I will post cheesy wall posts everyday for you so that your friends will look at you with envy. I will sing any songs to you but please no Justin Bieber because I am not that pathetic innocent. I will cry you a river if you leave me and ok i just want to say, I love you, please be mine. 

Saya akan sayang awak sampai syurga.Itu janji saya.



*******************************************

Kalaulah semua itu mudah dan senang kan. Hurmmmmmmmm

Best Blogger Tips

Wednesday, October 27, 2010

Oh khinzir

salam



( klik untuk paparan lebih jelas)

sumber:ohislam


Pada umat islam, berhati-hatilah.Ambil masa, untuk membaca label setiap keluaran makanan yang hendak dibeli. Update selalu dengan laman web jakim.Cetak dan kalau boleh hafal kod-kod untuk produk yang mengandungi sumber-sumber yang haram.



Daripada Abi Darda’, Rasulullah saw bersabda, “Apa yang Allah halalkan di dalam
KitabNya, maka ia adalah halal. Dan, apa yang Allah haramkan, maka ia adalah haram.
Manakala apa yang didiamkan olehNya, maka ia adalah dimaafkan. Oleh itu, terimalah
kemaafan dari Allah. Sesungguhnya Allah tidak akan lupa sedikitpun
Best Blogger Tips

Tuesday, October 26, 2010

nilai sebuah sahabat

salam.

A friend is someone who knows the song in your heart and can sing it back to you when you have forgotten the words." 
anon

Saya berbual sebentar tadi dengan seorang kawan baik sejak dari zaman persekolahan lagi. Perbualan singkat tapi penuh dengan kemesraan. Masih panas lagi ketawa dan hangatnya persahabatan kami biarpun zaman sekolah lama kami tinggalkan.Terselit sebuah kenangan bila dia mengatakan bahawa saya pelajar kesayangan guru bahasa melayu tingkatan 3 saya. Saya ketawa sedangkan hakikatnya sekarang kemahiran berbahasa saya semakin tidak terurus. Dengan ramah dia berpesan, tulislah nukilan penuh dengan kesabaran. Dalam ramah, beliau berpesan ringkas betapa perlunya saya memastikan susunan ayat betul dan mudah difahami. Ejaan kena betul.(Hush banyak betul songeh kan, hehe). Tapi dia seorang sahabat. Nasihat dia saya junjung tinggi.Kerana dia insan yang begitu setia, seteruk mana pun dan sukar difahami pun nukilan saya, beliau tetap baca dengan tekun.

Terasa kelakar rasanya apabila di imbas kenangan di waktu zaman dahulu. Kami bukan lah rapat tapi masih didalam satu 'geng' yang sama. Sejujurnya kami adalah 2 manusia yang paling bertentangan peribadi. Tidak ngam kata orang zaman sekarang. Ada sahaja perkara dan perbuatan dilakukan oleh dia menjengkilkan dimata saya. Begitulah sebaliknya. Kadang kala boleh menimbulkan pergaduhan.

Walaubagaimana pun, diwaktu rehat, kami ke kantin bersama-sama. Kadang kala ponteng kelas bersama-sama. Malah untuk kebanyakkan aktiviti kumpulan kami masih bersama-sama. Mungkin diwaktu itu gang kami ada dalam 5 orang, bukan hanya berkisar kami berdua sahaja.Maka sikap drama queens itu berkurangan sedikit kot.

credit to google

Zaman persekolah yang indah ditinggalkan, kami meneruskan perjalanan hidup kami yang panjang dan penuh cita-cita ini dengan memilih jalan yang begitu berbeza. Dari berlima, seorang demi seorang kian menyepi. Tinggal lah hanya bertiga. Malah ada gagal dihubungi. Tidak kedengaran cerita.

Tapi demi kehidupan yang penuh misteri, ini kita kadang kala tidak mudah menjangka apa yang berlaku pada masa depan. Contoh, kita merancang supaya persahabatan yang kita bina semasa kecil kukuh, tapi manusia itu berubah mengikut waktu. Mereka akan bertemu dengan insan-insan yang baru. Mereka akan berada di tempat yang baru. Mereka melalui fasa hidup yang baru.

Demi kehidupan penuh misteri ini juga, kita kadang kala silap menilai. Yang kaca kita sangka permata, begitulah sebaliknya. Kita penuh marah dengan segala sikap yang pada kita bertentangan dengan sikap manusia. Kita menilai manusia mengikut nilai piawai kita sendiri. Dia tidak baik lagi untuk saya, dia sudah tidak seperti dahulu, dia bukan sahabat yang baik lagi.


Ya , manusia berubah mengikut waktu. Tapi nilai sebuah persahabatan dan peribadi seorang insan juga ditafsirkan dengan sebuah kesetiaan. Seberapa jauh pun rakannya, sedaya upaya dia bawanya kembali. Bukan meninggalkannya terkapai-kapai terus hanyut. Seberapa pantas pun rakannya berubah mengikut masa, dia tabah memberi semangat dan doa. Seberapa indahnya memori dia bertemu rakan-rakan yang baru, rakan yang lama tetap sama penting.

Ya, manusia berubah mengikut fasa. Bila bercinta,berkerja, berkahwin, beranak, dan memiliki sebuah kehidupan yang tidak sama seperti dahulu dizaman remaja. Kita sering hilang jejak, hilang ukhuwah dengan rakan-rakan yang pernah mewarnai zaman kenangan remaja kita dahulu.

Begitulah manusia, kadang kala mereka cepat alpa. Kita dapat rasa kan kemesraan dahulu kian terhakis. Ombak sering menghempas di bibir pantai biarpun pantai itu bukan lagi seperti dahulu.

Doa saya supaya kami bertiga terus setia biarpun pelbagai fasa dalam kehidupan penuh misteri ini kami lalui. Doa saya supaya kami bertiga terus utuh menjalinkan ukhuwah terus dari generasi ke generasi. Ya, kami berubah mengikut masa, kami kadang kala alpa mengenai memori indah yang pernah kami kongsi bersama. Tapi semoga kami terus bersahabat dengan baik sampai bila-bila. Sehingga Allah memutuskan bahawa nyawa sudah terpisah dengan badan.

Sebagaimana saya berdoa untuk rakan-rakan baik dizaman sekolah ini begitulah juga kuatnya saya berdoa untuk rakan-rakan yang saya temui dizaman universiti.Manusia berubah demi waktu dan kesetiaan itu penting. Manusia ini ada jatuh bangunnya, dan diharap mereka yang digelar sahabat ini masih disisi. Biarpun untuk mendengar cerita bernilai sekupang dua dari rakan.Mahupun masalah sebesar alam, mereka tetap meminjamkan sedikit waktu dan telinga untuk mendengar.




ps: entry ini sebenarnya mahu berceritakan mengenai kemahiran dan struktur penulisan bahasa melayu saya yang semakin berterabur tapi terus tersasar jauh menjadi sebuah entry lain pulak. HAHAHA. layan jew lah labu Best Blogger Tips