Saturday, December 24, 2011

family vacation

salam.

hai, hello, ola,


3.30 pagi. Dipaksa bangun oleh emak. Walaupun hakikatnya saya dan Hakim tidak tidur pun.

Ayah super excited. SANGAT - Sangat super excited. WE'RE going to family vacation.

till then will update later. Tak sanggup nak dengar bebelan plus i'm not packing yet.

Na, don't worry. Pukul 4.00 mesti siap punya. Best Blogger Tips

Friday, November 18, 2011

gadis Idaman

salam.

This was taken from  Aqua Keane  via Aisyahtun Arshad,




Gadis itu wajahnya berona  NUR IMAN
Mahkotanya dilitupi tanda KEHORMATAN
Maruah diri dipagari dengan KESOPANAN
Dialah puteri indah RUPAWAN

Ketika gadis lain sibuk menghiasi diri,
Dia menghiasi dirinya dengan NUR ILAHI pada wajahnya

Ketika gadis lain sibuk mencari SANG PUTERA,
Dia selesa berdakapan dengan CINTANYA

Ketika gadis lain sibuk BERMADAH PUJANGGA,
Dia tekun dengan bait kata TUHANNYA
Ketika gadis lain menangisi pemergian ARJUNA
Dia tangisi kehinaan diri sebagai HAMBA

Gadis itu umpama MAWAR BERDURI
Indah di pandangan, namun sukar 'tuk dipegang
Mulianya kerana KETAQWAAN
Cintanya kerana keperibadian AKHLAK MULIA

Kerana itulah dia GADIS IDAMAN










Jadilah manusia yang mengejar cinta Ilahi kerana abadi dan tak akan mati.

Best Blogger Tips

Sunday, October 16, 2011

melayu johor Nukilan Usman Awang

Melayu Johor

Telah terlalu banyak kita kehilangan

Sawah ladang bertukar tangan

Pekan dan bandar kita menumpang

Teluk Belanga entah ke mana

Yang tinggal hanyalah pakaian

Sedarah sedaging hampir hilang

Yang ada hanyalah setulang

Selat Teberau kian sempit

Hati rindu jauh tergamit.

Di Johor

Jawa itu Melayu

Bugis itu Melayu

Banjar itu Melayu

Minangkabau memang Melayu

Aceh dan Siak adalah Melayu

Jakun dan Sakai lebih Melayu,

Arab dan Turki pekat Melayu

Mamak dan Malbari jadi Melayu

Malah mualaf bertakrif Melayu.

Melayu itu maknanya bijaksana

"Jika menipu pun bersopan"

Kurang ajarnya tetap santun

Dajalnya cukup selamba

Budi bahasa jangan di kira

Beraninya cukup benar

Tunduk bila bersalah

"Lembutnya cukup jantan"

Setia samapai ke kubur

Biar mati adat jangan mati sahabat

Anak Johor

Luka di Tanjung Putri

Parutnya di Parit Raja

Muka biar berseri

Mulut biar berbahasa.

Berkelahilah cara Melayu

Menikam dengan pantun

Menyanggah dalam senyum

Marahnya dalam tertawa

Merendah bukan menyembah

Meninggi bukan melonjak.

Watak Melayu menolok permusuhan

Jiwa Melayu mengangkat persahabatan

Kasih sayang kekeluargaan

Ringan tulang saling bertolongan

Jujur memaafkan,ikhlas memberikan.

Berdamailah cara Melayu

Silaturahim yang murni

Di mulut sama di hati,

Maaf sentiasa bersahut

Tangan di hulur bersambut

Luka pun tidak lagi berparut.

Melayu Johor saudaraku yang dikasihi,

Dalam kekeruhan ini carilah kejernihan

Dalam sengketa ini sambutlah perdamaian

Sifat terpuji setiap insan

Bermuafakat supaya berkat

Bersaudara dunia akhirat,

Berikhtiar dengan tabah

Kepada ALLAH berserah



ps: proud to be johorian.;) Best Blogger Tips

mutiara senibong

salam


Ini lagu mengenai tempat saya . Sangat retro, Emak saya mesti suka, Diakan peminat lagu-lagu klasik.



*klik la dulu*


Rasa tak boleh blah lagu ini? AHA!


Acara: Majlis perpisahan Pengetua lama dan sambutan pengetua baru
Tempat: Restoren Senibong. JB.



Foods:




Ikan siakap masak kuning apa entah: Sangat sedap!



Ketam masak mentega: manis. tapi masih lagi boleh dimakan sampai licin.




Menjadi perhatian. Tidak sampai 5 minit. Habis.







TERLIUR?    


 {Percaya lah, di hujung acara. Semuanya hanya tinggal sisa.Tiada berbaki. Begitu juga dunia dan kehidupannya. Eceh.}


Peoples


Manusia-manusia comel


Puan Punitha, Puan Vimi. Miss Lim. Puan Tong. Puan Wong

 Geng-geng diet ( Konon Lah)



heroin - heroin



 Untuk tatapan si orang jauh. HEHE


  
poyo sejak azali. Genetik


Senior- seniorita



poyo sejak azali (2). Genetik. Tidak boleh diubah.

Paling nakal


Gambar berantai:


 1) Mula-mula, hanya kami.


2). Tiba-tiba, Nadiah menyelit. Lihat pada tangan beliau. Siap ada uncang makanan lagi.



3) Pengetua lama lalu. Masuk didalam gambar. Kami sangat la pemalu. ( Berpura-pura)


4) Kemudian, 3 orang lagi manusia menyelit. Semakin meriah. Lihat tangan Nadiah! Beliau sedang memanggil seseorang.


5) Oh, orang itu adalah pengetua baru. Tanpa Yaqin.


  6) Sekali lagi. Tanpa Yaqin lagi



 7) Kemudian 3 orang ketua bidang datang. Lalu bergambar bersama-sama.Baru ada Yaqin, Tapi tiada Aishah.


8) mengusik Anuar yang kena angkat semua hadiah pengetua lama yang sangat berat. Kata-kata akhir kepada beliau ialah Padan Muka :P.


Pemandangan



{ Hujung nun disana adalah Singapura} Selat Tebrau. 




Sebelum balik:







{SEKIAN}



"Work is the meat of life, pleasure the dessert." -Bertie Charles Forbes


Best Blogger Tips

Saturday, October 8, 2011

Kesian Farah

salam

Petang itu hujan baru sahaja berhenti. Awan masih lagi berwarna kelabu. Alam sejuk tapi tidak pernah sepi.  Para pelajar sesi petang terutamanya yang bukan islam sudah menuju ke kantin untuk membeli makanan. Manakala pelajar islam ke surau untuk solat. Saya menuju ke bilik guru. Beberapa orang pelajar memberi tanda hormat dan salam. Saya balas dengan senyuman.

 Keadaan di bilik guru agak kecoh. Saya tertanya-tanya apakah puncanya. Cikgu Kak Nor sedang sibuk mendail nombor di telefon. Saya lihat mata Ustazah Farah merah, seperti tanda lepas menangis.

 "Telefon farah hilang" Ujur seorang rakan sekerja memadamkan tanda tanya.

 "Bila?" 

" Baru sahaja"


" Dekat mana hilang?"


" tempat ustaz, masa itu Farah tumpang duduk dekat tempat ustaz sekejap tadi. "

Edisi temuramah saya terus berlalu. Beberapa orang guru menuju ke surau untuk memastikan pelajar dalam keadaan terkawal dan melakukan 'spot check'. Telefon bimbit Farah masih tidak dapat dijumpai. Saya pinjamkan telefon untuk Farah telefon pusat kawalan rangkaian telekomunikasi untuk 'block' nombor.

Tiba-tiba kak Nor menjerit kecil. " Farah, ada orang angkat telefon Farah tadi. Tapi sekejap je la, Lepas itu dia padamkan. Kali ke dua Kak Nor cuba telefon, dah tak ada".

Waktu rehat sudah mahu habis. Para pelajar mula menuju ke kelas masing-masing. Kesian Farah. Sudah esok dia ada temuduga dokumen , hari ini telefon hilang pula. Cikgu Amer keluar membawa ' healer'  menyuruh semua pelajar turun ke dataran.



Semasa para pelajar diarahkan ke dataran, beberapa orang guru menuju ke kelas- kelas di bahagian blok B.



Aktiviti pemeriksaan dan pencarian bermula.  Kak Sakdiah ( penyelia petang) juga turut serta dalam aktiviti pencarian ini. 



Para pelajar diberikan taklimat dan amaran supaya pesalah tampil kehadapan. Tiada sesiapa yang berani keluar. Dah buat salah, siapa nak mengaku kan.


Para pelajar perempuan di bawah ke kelas tertutup untuk dilakukan pemeriksaan badan. 


Kesian Farah. Telefon masih beliau masih tidak dijumpai. Sedih. Tapi disebalik kejadian ini, saya agar terharu dengan sikap keprihatin, usaha dan sikap tolong menolong yang diamalkan oleh para guru disini. 

Iktibar juga pada guru-guru yang lain supaya berjaga-jaga. Jangan letak barang bersepah-sepah ( pandang pada Nadiah). Tidak semua orang itu baik. Tapi kadang kala, kalau benda dah nak jadi, Jadi juga kan biarpun barang tu simpan paling selamat pun. 

Apa pun berlaku, pasti ada hikmah disebalik kejadian.
Best Blogger Tips

Al-hijab

salam.

Malam jumaat bersama mereka:




Adakah anda pernah menonton filem Jangan pandang belakang (JPB)? Anda kah anda meminatinya? Jika iya, mungkin anda juga akan memintai filem Al hijab. Naskah terbaru Pierre Andre

Malah untuk kali ini , beliau sendiri yang mengarahkannya. Seingat saya, filem pertama arahan beliau adalah 9 september.  Jangan tengok, filem itu memang tak best. Memberi peluang, al hijab saya tonton bersama rakan-rakan sekerja.

Ini adalah review dari sudut pandangan peribadi. Agak berbentuk spoiler ( Do I care? No.)

1) Babak pertama bermula apabila situasi di fokuskan kepada sepasang suami isteri yang sesat di sebuah jalan. Jalan itu jalan mati. Kemudian mereka bertemu sekumpulan   remaja bla bla bla bla..... ( pergi tengok sendirilah ). Elemen seram dan kejutan di awal cerita agak berjaya. Malahan hantu yang dieluarkan dari segi bayangan yang tiba-tiba menari tarian mak yong memang mencetuskan ketakutan dalam diri pengulas ( ehem...saya la tu). Ada ketika sedang si pengulas sedang syok  mengutuk si suami yang meninggalkan si isteri keseorangan sebab dok sibuk mengejar hantu , tanpa diduga, tiba-tiba  bayangan hantu yang turun secara tiba-tiba menyebabkan wayang agak terpekik dengan jeritan para penonton ( dan juga si pengulas).


2) Walaubagaimana pun, unsur suspen ini tidak berterusan. Sebelum nak menunggu unsur suspen seterusnya, Si pengulas dah berasa bosan. Nasib baik kawan si pengulas BBM. So layan BBM sekejap. HEHEHE. Pada waktu ini penonton hanya di sajikan dengan aksi-aksi kasih berkasihan antara hero dan heroin, kekerasan kepala si hero yang nak juga tengok hantu , pergi library dan .......................>( maaf, si pengulas lupa, sebab pada masa ini dok sibuk gosip dekat BBM). Natijahnya cerita ini dirasakan terlalu meleret-leret.

3) Aksi suspen seterusnya adalah ketika hijab hero dibuka. Penonton di persembahkan dengan rangkaian hantu. Bosan kot tengok hantu tu. Macam dah biasa sangat rupa hantu tu. Muka putih, darah sini sana, rambut serabai , compang camping. Alahai, asyik-asyik make up sama je.  Macam muka hantu dalam cerita jepun, korea atau indonesia. Dah tak macam menakutkan sangat. Hantu keluar tunjuk muka hodoh kemudian hilang. So tak la suspen sangat tapi agak menakutkan juga la.

4) TERBAIK. unsur komedi diselitkan. Tahniah pada Bell Ngasri, Munir dan pelakon mana entah yang nak buat suara indonesia tapi tak jadi je. Pecah panggung dengan gelagat mereka. Masa ini lah, anda rasa berbaloi menonton cerita ini.

5) Aksi seterusnya sangat menakutkan. Entah berapa kali si pengulas menjerit sambil kutuk diri sendiri kenapa lah tengok cerita hantu pada waktu malam. Lain kali tengok la pada waktu siang, baru tak takut sangat. Nur Fathia pandai buat mimik muka menakutkan. Ada bakat jadi hantu. Lain kali suruh lah dia berlakon jadi hantu. Ada unsur-unsur yang kurang logik. Tapi dimaafkan sebab nama pun cerita hantu, memang la tak logik pun. Ada imbasan slot yang agak baru contoh masa Hero ingat hari dah siang, rupa-rupanya mimpi sahaja. ( aha, ko pergi la tengok sendiri. Baru faham). Untuk menghilangkan rasa takut, Si pengulas melayari FB lalu TERKlik page yang tak sepatutnya. PERGH! nafsu shopping memanggil-manggil. Mengeletar nak tahan diri dari membeli- belah ini. Ada sale la pulak! Yang suka buat sale tengah-tengah bulan ini apasal pulak la.......! Marah betul. Buatlah masa awal -awal bulan.

6) Pengulas berpendapat cerita ini agak seram. Malah si pengulas agak takut untuk pulang ke rumah. Kalau sebelah panggung itu ada hotel, hostel ke. Dah lama dah check in. ( ok, memang aku penipu). tapi disebabkan pihak pengurusan JJ tu pergi kunci semua pintu kecuali satu, menyebabkan si pengulas terpaksa berjalan jauh. Nasib baik ada kawan seorang. Agak-agak la wei, lepas baru tengok cerita hantu pulak tu.
Dari mood seram terus jadi mood emo. Bila jumpa kereta, nikmatnya seperti baru sahaja selesai marathon.
( hiperbola sungguh). Masuk kereta pasang lagu Faizal Tahir. Pergh, mood bertukar sekali lagi. :)



 Tahap kebestan : 3.5 / 5
Tahap kebosanan: 1.5 / 5
Tahap kejutan : 3/5
kemahiran memilih pelakon ( perlu ke?) : 2.5/ 5

ulasan: Antara filem melayu yang agak berbaloi ditengok dipawagam. Kalau malas sangat, tunggu je lah kat youtube. Tak lama lagi ada lah orang upload tu. Kalau malas juga, tunggu la masa raya keluar.

Sekian. Terima kasih.




Best Blogger Tips

Monday, October 3, 2011

rajin dan malas

Salam.

Pertama: terima kasih pada kak tyne toon sebab share perkara dibawah:


 1) Rajin bercakap, rajin bekerja -- Bagus sekali

2) Rajin bekerja , malas becakap-- Kena buli

3) Malas berkerja , rajin becakap---Wayang cina

4) Malas berkerja, malas becakap-- Tak guna

5) Malas bekerja, suka mengadu -- Nyanyuk

6) Malas bekerja, Selalu ponteng -- Baik berhenti

7) Malas bekerja, suka menyibuk--Baik Mati


- Profesor Ungku Aziz-


PS: in case la u don't know who is Ungku Aziz: Ingatlah dia lah yang mencadangkan penubuhan Tabung Haji, Andai tak tahu juga, Ingatlah dia ayah kepada Zeti Aziz, 

Tak tahu siapa Zeti Aziz? Cuba tengok duit kertas. Ada tanda tangan dia di situ. Yang gambar lelaki pakai tengkolok itu Agung Malaysia yang pertama. Bukan Zeti Aziz.  Sekian sahaja infomasi ilmiah. 



Kalau tak tahu , 
sila la pergi mencari,
 Kalau malas mencari, 
asyik nak suruh orang memberi,
bila orang tak mahu bagi,
cari gaduh sampai lengsi,
kalau macam ini,
lu baik mati,
tada susah  
sama orang lain
                                                                    
                  
                -   Rahika Halim , 3 Oktober 2011, 10.33 malam( ceh, nak juga)-

Best Blogger Tips

Friday, September 23, 2011

budak lelaki yang menuai angin

salam


Ada dua sebab kenapa saya memilih untuk membeli buku ini selepas membuat pusingan berkali-kali di rak-rak buku yang sama sambil memikirkan buku apa yang harus dibeli sebab memang suka menghabiskan duit dan kemudian menyalahkan genetik membeli- belah di dalam diri noktah ( semput tak?) :


1) The cover is yellow. ( konon rare lah cover warna kuning)
2) Its 60% discounts + 10% ( i have member's card).

Currently, i have new obsession: buying books especially when its cheap or in discounts. Biarpun buku itu akan dibaca mungkin tahun depan. Tapi jika rajin, balik itu terus baca dan kemudian 3,4 hari baru keluar dari bilik tak makan tak minum tak tidur.( okey, saya akui saya menipu).

God bless me and make every cents that i used to buy this book was worth it. SO WORTH IT. Tengok capital lock menunjukkan pembelian kali ini sangat berbaloi-baloi.






This is true life story.

basically, he just a normal African young boy.
 Black skin and not fluent in english.
Live far away  from city. His farther is a farmer and his mother is a housewife.
Struggle every days for living
So what make him so special?

HIS SPIRIT AND DETERMINATION.
Poverty lead to dropout.
But he never give up.


Tinggal di sebuah negara jauh di benua Afrika yang pernah mengalami tahun kemarau yang panjang.
 Dia belajar dan terus menjadi tabah.
 Manusia akan lakukan apa sahaja agar perut mereka terisi.
Kemiskinan menghalangnya meneruskan persekolahan.
Tapi dia ada cita-cita.

Menerusi minat nya dalam sains. Sebuah buku menjadi panduan. Berazam dia mencari bahan terpakai.
Pernah diejek mengatakan si gila.
Biar apa orang nak kata,
biar ibu bapanya risau
diteruskan segala cita-citanya
membina sebuah kincir angin
Agar dia dan keluarga tak putus -putus mendapat bekalan elektrik.
Akhirnya.......................( baca sendiri la)

sound boring? AHA!!

tak, buku ini tak bosan. Saya baca sekali. Nadiah baca dua kali. Bila Nadiah baca 2 kali sebuah buku itu maka buku itu adalah sebuah buku yang best. Jadi sila baca. Saya paksa. ( amboi ko perempuan!). Jika anda baca, saya doakan anda jadi genius.




Tapi jika anda malas baca, tak pe. Tulis sahaja lah dalam buku Nilam awak tentang buku ini. Kononnya sudah baca kan.

Pesanan penaja: 
Entry kali ini di dedikasi kan kepada pelajar sekolah saya yang sejak akhir-akhir ini sering di paksa masuk ke perpustakaan sekolah oleh cikgu bahasa mereka. ! Nasib korang la, dapat cikgu - cikgu bahasa yang garang. Best Blogger Tips

Monday, September 19, 2011

Ujian ini

salam

Tuhan menguji tanda Dia sayang. Tak lengkap iman seseorang jika dia tidak diuji. Tabahlah hatimu. Teguhkan iman mu. Hapuskanlah air mata mu. Zikirlah selalu. Doa lah di setiap nafas mu. Kelak InsyaAllah DIA akan memakbulkan segala permintaanmu. Sungguh hanya DIA yang tahu selayaknya terbaik untuk mu.

PS: two of my friends had met accident. What I can said: their condition is not good. Please pray for them even u don't know who they are. Best Blogger Tips

Sunday, September 11, 2011

Thursday, August 25, 2011

macam-macam

salam.


My beloved biological sister had shared this, Take from anonymous. Enjoy.Its so hilarious. I


do agree that we should  not believe 100 percent with reality nowadays.  Sometimes its too


plastic to be real. Manipulative? Hidden agenda? Hmmm.. 






Situasi sebenar : Seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba-tiba dilanggar beca lalu mati di 


                         tempat kejadian.





Buletin Utama - "Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari."





Harian Metro - "Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan."





Utusan Malaysia - "Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"





Harakah - "Kami tiada beca."





Malaysiakini - "Beca langgar lari bukti kerajaan makan rasuah."



Obefiend - "Nenek meleis mati. Aku suka vodka."





Twitter @NajibRazak - "Nenek sanggup mati kerana ubi, menunjukkan ubi 1Malaysia   


                                 berkualiti dan digemari rakyat!"







Blog Melayu paranoid - "Keraguan sijil halal ubi mungkin punca nenek mati dilanggar beca."





Ibrahim Ali - "Sampai bila kita nak tengok nenek-nenek Melayu mati dilanggar beca akibat


                       ubi orang Cina dan India? Melayu perlu bangun menentang!"





Pancaindera - "Kisah nenek dilanggar beca diabadikan dalam filem terbaru David Teo, Beca 


                    Gangster."



Mastika - "Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi."



Samy Vellu - "Beca tak bayar tol dicari.! Best Blogger Tips

Wednesday, August 17, 2011

taare zameen par



salam

had watched this awesome movie and be inspired to be good teacher.InsyaAllah

ps: the movie was sub-dubbing with english la. Best Blogger Tips

Monday, August 15, 2011

Pelajarku sayang

salam

Ada 2 perkara yang akan dibincangkan oleh guru mengenai pelajar mereka

Pertama:
kecemerlangan pelajar mereka dalam pelajaran, kokorikulum, sahsiah dan apa sahaja perkara yang sama waktu dengan nya.

Kedua:
Kedegilan pelajar yang memeningkan kepala, selalu mendatangkan masalah, tidak menyiapkan kerja, nakal dan apa sahaja yang sama waktu dengannya.


-----------------------------------
Walaubagaimana pun, perkara kedua adalah yang sering menjadi bualan sang guru.

Nyew Bing Xiong adalah pelajar kelas pertama. Kacak, bertubuh tinggi, berkulit agar sawa matang, mata yang redup , agak bijak tapi sering mendatangkan masalah.


Hari ini mungkin hari bertuah. Nyew Bing Xiong masuk ke dalam bilik guru menghantar buku sains.
" Ha, Nyew Bing Xiong, kelas saya nanti jangan ponteng lagi taw" Saya mengingatkan. Dia hanya diam dan berlalu keluar.

Tamat waktu mengajar kelas 1B , saya bergerak ke kelas 1RK. Perkara pertama yang saya lakukan adalah memandang sebuah meja kosong di belakang kelas di sebelah Ng Kang Wei. " Ponteng lagi " rungut saya dalam hati. Sudah masuk 2 bulan, Nyew Bing Xiong ponteng kelas saya. Makin risau dibuatkan. Dia pelajar yang berpotensi tapi kalau selalu buat perangai macam mana nak berjaya.

Selasai mengajar , memberi latihan kepada baki  pelajar yang ada dan  membuat laporan disiplin. Saya bertanya kepada pelajar yang lain.

" Nyew Biong ini pergi mana ye?
" entah  cikgu, Selalunya lepas rehat terus tak ada"
" Selain kelas saya, kelas cikgu mana lagi dia ponteng ye?'
 " hmm, entah la cikgu, Tapi rasanya kelas geografi je"

Haiz, nampak sangat la aku yang paling dibencinya. HAHAHA.

Tak apa la, bencilah cikgu. Tapi cikgu tetap sayang kamu. Ececeheceh.Cikgu tegur, marah kadang kala cubit manja tanda cikgu sayang. Adakah disebabkan saya suruh dia duduk dihadapan sewaktu  saya mengajar menyebabkan dia sering ponteng kelas saya. Sungguh kebudak-budakkan. Eh, dia memang budak pun.


 Saya rasa pendekatan saya juga perlu berubah.

Siapa yang rasa pekerjaan cikgu ini mudah, meh sini sebat dengan  saya pembaris kayu. HEHEHE.

Tapi ini serius, bantu lah saya, Saya buntu menangani pelajar begini.




Best Blogger Tips

Wednesday, August 10, 2011

kembara cinta mu teman

salam

teman yang baru ku kenali jiwanya

dalam kembara kau mencari cinta manusia
Agar ketemui cinta Tuhanmu

______________________

Bulan di atas kota kecilku yang ditinggalkan zaman ( moon over my obscure little town)

orang asing ( stranger)
orang asing ( stranger)
Seseorang yang asing ( Someone stranger)
Berdiri di dalam cermin ( standing in a mirror)
Tidak ku percaya aku pada pandanganan ku ( I can't believe what i see)
Begitu banyak cinta telah diambil dariku ( How much love has been taken away from me)


Aku kesepian ( my heart cries out loud)
aku kesepian dalam keramaian ( Everytime i feel lonely in the crowd)
mengeluarkanmu dari ingatan ( Getting you out of my mind)
Bak menceraikan angin dari awan ( Like separating the wind from the cloud)


Takut ( afraid)


Takut ( afraid)


Aku sangat takut ( I'm so afraid)
Kehilangan seseorang yang tidak pernah ku miliki ( Of losing someone i never have)


Gila, gila rasanya ( Crazy, oh crazy)
Gila kerana cemburu buta ( finding reasons for my jealousy)
yang tersisa hanya kenangan ( all i can remember)
 saat kau meninggalkanku sendirian ( When you left me alone)
Dibawah rembulan yang menyinari kota kecilku yang ditinggalkan zaman ( under the moon over my obscure little town )


sejauh yang dapat kukenang ( as long as i can remember)
cinta tidak pernah lagi datang ( love has turned to be as cold as December)


Bulan diatas kota kecilku yang ditinggalkan zaman  (the moon over my obscure little town )
Bulan diatas kota kecilku yang ditinggalkan zaman   (the moon over my obscure little town ) 

 Andrea Hirata-  karya Padang bulan



luluh hati, terhiba duka
Lara hati, termakan jiwa

Jenuh kau titipkan doa
Mungkin sudah tiba masa
 Tuhan jua punya segala kuasa
Agar kau ketemui bahagia

DIA kata kan Kun faya kun
hati sayang boleh jadi benci
Hanti benci boleh jadi sayang
Adakah kau dapat menduga?

Aku, dia dan DIA diatas sana
Setia menjadi saksimu yang setia

agar kau ketemui bahagia
Cinta dia yang membawa kamu ke syurga
Cinta dia yang membawa kamu lebih mencinta DIA

amin. Ibarat doamu di depan kiblatmu sudah ditunjukkan sinarnya. Mungkin

ps: chop jadi pengapit. tak kira!hehe







Best Blogger Tips

Saturday, August 6, 2011

mungkin kah ini ramadhan terakhir?

salam

Syukur Alhamdullilah. Hari ini hari ke 6 ramadhan. Waktu petang, kami bertiga ke Pasar Raya berdekatan  untuk membeli barangan berkaitan dengan hal -hal wanita ( la sangat).  Masuk satu kedai ke satu kedai. Bergema lagu raya. Eh bukan ke hari ini baru hari ke 6 berpuasa? Dah semangat nak beraya ke?  Ramadhan ini bulan berkat. Sedangkan para sahabat menangis apabila bulan ramadhan menghampiri syawal. Tapi kita sebaliknya pula (kan).

___________________________________________________

Saya membelek-belek majalah solusi keluaran terbaru, Tertarik pada satu artikel. Saya kongsikan sebahagian yang ditulis oleh Pahrol Mohamad Juoi disini.

Sesiapa yang tidak berpuasa dalam erti kata sebenar, hakikatnya tidak layak berhari raya, Apakah ukuran kejayaan amalan puasa seseorang?  Kejayaan puasa akan melahirkan sifat takwa dalam diri orang yang berpuasa. Allah berfirman yang bermaksud : " wahai orang yang beriman, puasa atas kamu sebagaimana diwajibkan ke atas umat-umat yang terdahulu sebelum kamu agar kamu bertakwa. " ( surah al-Baqarah 2: 183). Takwa ialah matlamat utama berpuasa. Jika takwa tidak terhasil, bermakna puasa itu gagal. Orang yang gagal tidak layak bergembira.

Bulan Ramadhan boleh diumpamakan sebagai sebuah madrasah. Selama sebulan umat islam perlu menjalani latihan mengawal hawa nafsu untuk mencapai takwa. Hanya mereka yang lulus dalam tempoh pengajian akan dikurniakan ijazah takwa, manakala yang gagal puasanya hanya sekadar lapar dan dahaga sahaja.


------(perenggan yang berlainan)

Bagaimanakah keadaannya mereka yang tidak berjaya mencapai takwa? Mereka sebenarnya tidak layak berhari raya. Bagaimana mahu bergembira jika fikiran dibelenggu nafsu, hati masih kotor dengan dosa, fikiran masih dijajah oleh isme-isme ciptaan manusia dan pancaindera masih banyak melakukan kemungkaran?

Kalimah 'fitri' bermaksud fitrah atau tabiat semulajadi. Maksudnya orang islam yang telah menjalani ibadah puasa selama sebulan disertai pakej yang lain seperti solah Terawih, bertadarus al-Quran, qiamullail, zikrullah, berdoa, bersedekah dan sebagainya sewajarnya kembali kepada fitrahnya yakni seperti bayi yang baru lahir. Namun, bolehkah orang yang masih bergelumbang dengan dosa dan dibelenggu hawa nafsunya dianggap telah kembali kepada fitrahny?

tentu tidak. Aidilfitri sebenarnya tidak layak disambut oleh mereka yang belum kembali kepada fitrah. Malah mereka sepatutnya bersedih kerana kehilangan peluang membersihkan diri dalam bulan ramadhan kerana bulan ramadhan bulan penuh keberkataan, keampunan, dan kelebihan sudah berlalu. Belum ada jaminan mereka akan bertemu ramadhan akan datang.


------ (perenggan seterusnya)

apa yang membuat kita sedih , belum pun bulan ramadhan menjelma, kadangkala promosi program-program menyambut hari raya dengan cara yang salah dan mungkar ini telah pun diuar-uar.Suasana ibadah pada bulan ramadhan cuba dibunuh dengan agenda makan minum, beli -belah dan hiburan yang keterlaluan. Pesta ibadah bertukar menjadi pesta juadah. Hari membesarkan Allah telah diganti dengan hari membesarkan nafsu amarah.

Secara terang-terangan kita saksikan bagaimana Aidilfitri telah dirayakan dengan dosa. Majlis-majlis atau acara -acara penuh dengan pendedahan aurat, pergaulan bebas, pembaziran, ketawa leka dan berbagai-bagai jenis kemungkaran dilaksanakan kononnya untuk menyambut hari raya. Unsur- unsur ibadah dalam hari raya telah dileburkan dan diganti dengan unsur hedonisme yang pekat dengan dosa yang melalaikan.

" sesiapa yang ketawa ketika melakukan dosa, akan masuk ke dalam neraka dalam keadaan menangis" ( riwayat Abu Naim)


Andai ini ramadhan terhari, layakkah kita berhari raya? Best Blogger Tips

Wednesday, August 3, 2011

too random and im bored

salam


Warning:

 If you stranger or my family members  atau kawan yang bukan rapat sangat atau kawan Fb yang saya add tapi berzaman tak pernah tegur atau rakan sekerja yang bukan geng atau Perdana Menteri mana-mana negara pun atau anak raja/ sultan. Please don't read this entry. Memang tak penting pun.

A few of my great friends have tag me something on Facebook. Of course. Unfortunately, i can't open my facebook. My account is currently unavailable due to a site issue. SITE ISSUE???  No idea. Please don't ask me what i have been do. Don't worries. Its not a big crime.


 For those who knows and behind the stories, i'm fine and okey! Allah macam dah beri jawapan paling jelas. Alhamdullilah. Anggaplah berita gembira. Yang tak tahu tapi pura-pura macam tahu, tolong lah jangan menyibuk. Pleasssssssssssssee. * oh so annoying of me, apa ko bajet ko artis, Rahik*










BY THE WAY



3 0f my gossip of  girls will getting married. Well, maybe not so soon. But they are now in line. Wohooooo!~ I'm so happy for them. HA,Tolong jangan tanya saya bila pula? Rasa sakit hati sahaja nak jawab. Grrrr.

Hmmm, boleh tak aku nak minta permintaan jadi pengapit?  yes 3 of you! eyo eyo jea kan. I miss my gossip girls, my ex housemate ( yup, its include you , Intan) and my bestiee.

ps: my thinking to further my study. May be next year. InsyaAllah. Untung juga  duduk dekat  paling selatan ini. Best Blogger Tips

Thursday, July 28, 2011

silap kira

salam

Saya agak beremosi bila memasuki kelas Peralihan 1 hari ini. Mungkin disebabkan kepenatan menjaga pelajar yang lain sedang menduduki ujian 3.

Saya bangun . Buat muka masam. Lama pelajar- pelajar ini berdiri. Tahu bahawa cikgu Rahika memang mood tak baik.

Usai Mugilish memberi salam sejahtera. Saya berkata:

" baiklah, nama yang cikgu panggil ini sila kehadapan"

Nama dipanggil satu persatu. Bagi yang gagal, saya hadiahkan satu cubitan di lengan kanan.

Sempat saya memberi arahan dan membincangkan soalan di bahagian B. Tiba-tiba Ooi Chuah Jau berkata


" cikgu, u salah kira ini kertas ka?

Saya datang ke arah Ooi. " kenapa?"

" ini bahagian bukan 20 markah ka? Dia patut dapat A ma? Satu kelas la u silap?"

" ye ke?" Ujar saya sambil membelek kertas di tangan. Menyedari kekhilafan diri. Terus saya arahkan semua pelajar memulangkan semula kertas Bm mereka.

Pengiraan dilakukan semula. Alhamdullilah. Ramai yang lulus dan mendapat A. Kesian sangat pelajar yang disangka gagal tadi kena cubit.

Bila emosi dijadikan tuan, kadang kala kita memang gagal mengawal tindakan. Kecewa sebab usaha tidak mendatangkan hasil yang memuaskan hati. Tapi selagi kita tak putus asa, selagi itu mungkin ada harapan untuk mereka berjaya. Saya doakan para pelajar saya cemerlang dari segi akademi dan sahsiah. Dan ye, saya juga kena berusaha memikirkan aktiviti-aktiviti yang mampu menarik mereka meminati mata pelajar yang diajar.

Kadang kala kita marah pelajar sebab malas. tapi kadang kala kita juga lupa, bahawa kita juga malas untuk menggunakan dan mencari ABM yang menarik, aktiviti yang mudah difahami. Adakah sudah lulus dan mendapat 'A' itu sandaran untuk berjaya?Mungkin ya. Sekurang-kurangnya cikgu tak perlu risau, nanti besar kau nak jadi apa sebab memang sistem pendidikan  kita memang macam itu. Banyak periksa.



Best Blogger Tips

Sunday, July 24, 2011

Short and sweet vacation

Salam

Bulan yang sangat sibuk. Take a rest and deep breath.   We decided to away for a while and planned for the short sweet vacation with colleagues. ( They are so awesome and fabulous and crazy and fun) . Rakan sekerja yang best juga adalah anugerah.

Lokasi : Pantai Batu Layar. ( Tak jauh dari Desaru, Kota Tinggi ).
Masa : 1 jam perjalananan dengan kadar 120 km/ jam dengan pemanduan berhemah. Bermakna mungkin
              akan mengambil 2 hari 2 malam kalau berjalan kaki.
Tarikh: 24 Julai 2011 ( hari sengkek sedunia tapi esok gaji ).


Persembahkan : jeng jeng..





























*muntah dengan gambar kami yang terlalu banyak? HAHAHA. x dapek den nolong 2 do*


" Biarpun engkau pergi ke tempat yang paling best dekat dunia tapi bersama dengan manusia yang tak best, percutian itu akan jadi memang tak best. Tetapi kalau engkau pergi ke bersama orang yang best hatta ke tandas sekali pun, maka perjalanan itu akan menjadi best " --> kata saya kepada Fida, Lea dan Nisha  suatu masa dahulu sewaktu kami di dalam kereta sambil  membicarakan perihal ex bf Fida yang tak berapa berguna itu yang sedang bercuti dengan kekasih barunya..HAHA. Rindu saat-saat itu. I miss my gossip girls ( not so badly).

Yes guys. Most of the women talk about their ex's but of course not in the nice ways.

_________________________

Quotes diatas boleh diaplikasikan untuk semua perkara. Kegembiraan itu bukannya perkara yang boleh dibuat-buat sebaliknya lahir dari jiwa yang sedang bergembira dan bahagia. Oh. Bertuahnya kami. Sebab bercuti ditempat yang best dengan orang-orang yang best. :) Best Blogger Tips